Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

01. 01. 2018. 09:31 >> 08:59
19

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

Balkan stalno na udaru trećih država

Prioritet Bugarske, koja naredne godine bude predsjedavala Evropskom unijom, je da povede Zapadni Balkan prema Briselu. Članstvo u Evropskoj uniji je jedini put da se tenzije u regionu drže pod kontrolom, kazao je lider crnogorske vladajuće partije Milo Đukanović u intervjuu holandskom listu De Trouw.

On je posjetio Amsterdam i održao predavanje na Univerzitetu.

Prema njegovim riječima, Balkan je oduvijek bio na raskršću između Zapada i Rusije i plamtećeg nacionalizma.

"Ovaj region je možda slijepa ulica za Evropsku uniju, ali je konstantno na udaru trećih država. Veoma sam zabrinut zbog toga", kaže Đukanović.

List, kako prenosi Analitika, napominje da lider vladajuće partije u Crnoj Gori, koja je zemlja kandidat za EU, opstaje na vlasti četvrt vijeka i sada smireno procjenjuje situaciju u regionu.

"Konačno imam vremena da analiziram korijene uzroka problema u regionu" kaže sagovornik.

Nakon turbulentnih događaja uoči izbora prošle godine, u kojima vjeruje da je bilo srpske i ruske umiješanosti", uključujući pokušaj državnog udara i pokušaj njegovog ubistva, napravio je pauzu i povukao se, piše holandski novinar Pietrenel Grupen.

"Rusija se ponovo vratila u region. Ona želi da pokaže da je politički i vojno superiornija od Evropske unije, i kao što se desilo toliko puta do sada u istoriji, da se strateški konflikt vodi na Balkanu. Konflikt koji Evropa mora da prevaziđe. Naša nedavna istorija je pokazala da Balkan sam ne može da sačuva stabilnost. Brisel je lokomotiva odgovornosti Evrope za stabilnost i brzinu voza. Kada prijeti opasnost da se posljednji vagon otkači i da se ne zna u kom će se pravcu kretati lokomotiva ne može biti indiferentna prema tome," kazao je Đukanović.

Ističe da Evropska unija kaska na Balkanu još od Dejtonskog mirovnog sporazuma, prije 22 godine.

"Najveći problemi iz tih dana su i dalje sveprisutni problemi. Bosna još ne funkcioniše kako treba, pregovori između Srbije i Kosova teku sporo, dok je Makedonija potpuno paralizovana u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Brisel sada mora požuriti, inače će entuzijazam za Evropom na Balkanu nestati", ističe Đukanović.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera nakon stupanja na funkciju 2014. da za vrijeme njegovog mandata neće biti proširenja evropskog kluba, Đukanović je to nazvao obeshrabrujućim i dodao: „Mogao je to učiniti drugačije“. Prema njegovim riječima, to što Brisel sada pominje 2025. kao godinu proširenja nije samo u interesu Balkana.

Postoji i visoka cijena zanemarivanja, takođe za Evropsku uniju, smatra Đukanović.

"Brisel bi trebalo da razmisli koliko je novca poreskih obveznika Evropske unije otišlo regionu nakon ratova na Balkanu i koliko rizika su Evropljani preuzimali uključujući se u razne mirovne misije. Retorika devedesetih se ponovo javlja. Ako mi na Balkanu nastavimo ovim putem, nova kriza vreba", kaže lider DPS-a.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније