Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

06. 12. 2017. 12:08 >> 11:37
5

DEMOS SAOPŠTIO

Posljednja faza gubljenja Prevlake

Najava Brisela da će jedan od uslova za prijem Crne Gore u Evropsku uniju (EU) biti popuno razrješenje graničnih pitanja sa Hrvatskom pokazuje da se ulazi u posljednju fazu gubljenja Prevlake, saopšteno je iz Demosa.

 

Podsjećamo, Jutarnji list objavio je juče da bi Crna Gora otvoreno pitanje granice s Hrvatskom trebalo da riješi do 2023. godine, da bi postala punopravna članica Evropske unije (EU) do kraja 2025.

Iz stranke Miodraga Lekića smatraju da je Crna Gora, ozbiljnim diplomatskim aktivnostima bilateralnog karaktera prema Hrvatskoj i drugim uticajnim državama i multilateralnog prema međunarodnim organizacijama, imala ozbiljne argumente i izglede da se izbori za pravedno rješenje Prevlake.

"Pritom da se sa Hrvatskom održe prijateljski i dobrosusjedski odnosi", navode iz Demosa.

Iz ove partije smatraju da je Đukanovićeva vlast kroz nekoliko vlada učinila sve da Hrvatska na kraju dobije ovaj strateški dio crnogorske teritorije.

"Već ranije, nažalost uzalud, je ukazivano da je crnogorski MIP u propagandno obmanjivalo javnost nepostojećim radom neke zajedničke mješovote komisije, zatim pripremanje dokumentacije za obraćanje Međunarodnom sudu. I umjesto obraćanja javnosti povodom najnovije situacije oko Prevlake, juče je MIP Darmanović upozorio na novu izbornu opasnost zemlje od Rusije, valjda uoči sl,edećih februarskih izbora u Beranama i Ulcinju", navode iz Demosa.

Ocijenili su da bi se crnogorska Vlada "po svemu sudeći više zainteresovala za Prevlaku da je u pitanju tender za prodaju teritorije".

"U ovom slučaju neizanteresovanost vlade za Prevlaku je proisticala iz obaveze ozbiljnog rada i kompetenenosti, čime vlast nije htijela da bude deranžirana. Konačno, ne treba isključiti da razlog za nezainteresovanost pravednog rješenja Prevlake treba tražiti i u strahu Đukanovića, huškača i organizatora ratnog pohoda na Dubrovnik, da Hrvatska ne pokrene njegovu odgovornost pred međunarodnim sudom", navode iz Demosa.

Konačno, kako su istakli, vlada je propustila priliku da pored prikupljanja relevantne dokumentacije i vođenja kompetentne diplomatske aktivnosti aktuelizuje pitanje prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

"Ovako se Hrvatska iz nepovoljnog položaja povodom Prevlake sada našla u superiornoj ulozi. Sada ista crnogorska vlast završava krug – od ratnih operacija protiv Hrvatske, navodno i zbog odbrane Prevlake, sve do sada poklanjanja Prevalake, tog strateškog dijela Boke kotorske i Crne Gore, Hrvatskoj", navode iz Demosa.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније