Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

23. 06. 2023. 18:24 >> 18:33
6

LEKIĆ

“Pravo je građana da sastavljaju crnogorsku vladu”

Nije zadatak američke ambasadorke u Crnoj Gori da sastavlja crnogorsku vladu, već da zajedno promovišemo demokratska pravila i praksu, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

"Zabrinjava da se umjesto suočavanja sa dubokom krizom i očiglednim padom crnogrskog društva u više oblasti nastavlja sa neozbiljnim praksama unutrašnje politike i problematičnim uticajima dijela spoljnih faktora na unutrašnje prilike", kazao je Lekić.

Sve ono što je, kako je istakao, karakterisalo periode najmanje tri posljednje vlade.

"Svima je jasno da je Đukanovićeva epoha igrala na kartu poslušnosti iz vrlo praktičnih razloga, da se crnogorskim nosiocima endemske korupcije i hibridnog društa progleda kroz prste za kriminal i korupciju. Ali postaje jasno i da novi nosioci vlasti u kombinaciji ličnih nedoraslosti, inferiornosti i vlastoljublja su ne samo ponekad srozavali dostojnastvo ove zemlje, već su u poltronskim egzaltacijama zajedno sa nalogodavcima nanijeli štete zemlji", kazao je Lekić.

Lekić poručuje da je valjda svakom jasno poražavajuće stanje zemlje na funkcionalno – vrijednosno i ekonomskom planu.

Ističe da dnevni presing propagande ne mijenja takvu sliku.

"Više je nego očigledno, a to je jasno građanima, da se reprodukuje uticaj međunarodnih linija, nekada u formi određenih službi, pojedinaca sa specijalnim zadacima na unutrašnje procese u Crnoj Gori", ističe on.

Ne radi se, kako kaže, o onoj potrebnoj diplomatskoj saradnji obostrano korisnoj i uz recipročno poštovanje - već "direktnoj subordinaciji nad crnogorskom državom, bez presedana u njenoj istoriji". 

"Teško je demantovati, zapravo to niko više i ne demantuje, da su 42, naročito 43 vlada, sastavljane na osnovu, ne demokratskih pravila, već uticaja predstavnika određenih zemalja. Sa rezultatim koje znamo, i na razočaranje crnogorskih građana. I sprečavanje formiranja 44 vlade – u kombinaciji inostranih instrukcija i domaćih izvođača – je takođe pod sjenkama protektoraskog stanja i funkcionisanja zemlje", poručio je Lekić.

Kazao je da se to nastavlja, sada javnom izjavom u, kako je istakao, kolonijalnom stilu američke ambasadorke o tome ko može ko ne u crnogorsku vladu, što objektivno jeste ozbiljno kršenje diplomatskih pravila.

"Ako me ne iznenađuje toliko nedorasli stil domaćih protagonosta u kombinaciji ritualnog poltronstva i vlastoljublja, donekle iznenađuje ovako otvoren i konkretan spoljni uticaj na prilike u zemlji koja zajedno sa svojom elitom počinje da liči i na farmu pokusnih kunića. Sklon sam da mislim da je pomenuta izjava američke predstavnice potencijalno nanijela štete njenoj zemlji na našem prostoru", poručio je Lekić. 

Ističe da mnogi teško mogu povezati ovakve izjave sa velikom demokratskom tradicijom američkog društva na unutrašnjem planu.

"Upravo zbog respekta prema američkoj demokratskoj tradiciji, o čemu sam skromno pisao i u mojim knjigama, vidim nedemokratski nastup ambasadorke Rajnke, koji se ne pojavljuje prvi put, ozbiljim incidentom. Dakle, sa dosta mračnom porukom da vlast u Crnoj Gori ne treba sastavljati na bazi pravila demokratije i izbornih rezultata već interesnog sagledavanja sa strane", kazao je Lekić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније