Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 11. 2017. 17:50 >> 17:19

VUJOVIĆ SMATRA

Rezultati mogu uticati na strategiju opozicije

Rezultati lokalnih izbora mogu se odraziti na strategije opozicije, a lošiji rezultat Demokratske Crne Gore može uticati da ta stranka bude više spremna za neku vrstu kompromisa između opozicionih partija, ocijenio je analitičar Zlatko Vujović.

On je, komentarišući lokalne izbore koji su održani na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, kazao da su Demokrate bile „u uzletu“ do ovih izbora, ali da, kako je naveo, na ovim izborima nisu ostvarili značajne rezultate „ako ih uporedimo sa njihovim najavama“.

Vujović je kazao da vjeruje da je ovo realna snaga Demokrata u ovim opštinama.

"Međutim, oni su u javnosti dosta podizali očekivanja, tako da široka javnost shvata da su doživjeli poraz, iako su izborni rezultati najvećim dijelom mjera njihove realne snage o ovim opštinama. Vidjećemo da li će izborni rezultat uticati na konstruktivniju saradnju ove partije sa ostalim partijama Građanske opozicije.“, kazao je Vujović u izjavi za PR Centar.

Prema njegovim riječima, do sada je strategija Demokrata bila isključivo samostalni nastup, bez predizbornog koaliranja, bez spremnosti na kompromis vlasti i dijela opozicije.

„Međutim, rezultati posljednjih lokalnih izbora pokazuju da dosadašnja strategija ne garantuje ovoj partiji stalni rast i ključnu ulogu i poziciju u formiranju lokalnih vlasti“, smatra Vujović.

On je podsjetio da predstoje značajni opštinski izbori u Podgorici, i da, kako je ocijenio, postoji velika šansa da opozicija dođe do apsolutne većine, „jer DPS na prethodnim izborima nije mogao sam da formira vlast“.

„Na Demokratama je da procijene šta je njima ispravno. Mislim da je ovo prelomni trenutak za Demokrate da razmisle da li je dosadašnja izborna strategija došla do maksimuma i da je teško govoriti o daljem napretku ukoliko se istrajava na njoj“, istakao je Vujović.

Komentarišući tok jučerašnjeg izbornog dana, koji je obilježio veliki broj incidenata i neregularnosti, Vujović je rekao da je očekivanje javnosti da Vrhovno državno tužilaštvo preko osnovnih državnih tužilaštava, sprovede do kraja istragu, „da se do kraja istraže i privedu oni koji su počinioci tih krivičnih djela, ukoliko ih je bilo“.

„Nažalost, svjedočimo jednoj vrsti radikalizacije na političkoj sceni Crne Gore, da su ulozi na neki način povećani, da sada više nije primjer agresivnog ponašanja samo vladajuća DPS i Demokratski front, već su se priključile i Demokrate. Onda se postavlja legitimno pitanje šta će se dešavati kada dođu predsjednički ili neki značajniji lokalni izbori, kao što nas čeka serija izbora od naredne godine“, istakao je Vujović.

Upitan da prokomentariše izboni rezultat u Petnjici, Vujović je rekao da je ta opština veoma interesantna zato što je, kako je podsjetio, SDP na prethodnim izborima ostvario izuzetno dobar rezultat „i očigledno da SDP nije mogao da sačuva svoje biračko tijelo“.

„DPS je ostvario izuzetan izborni rezultat, šezdesetak procenata podrške biračkog tijela, a da je SD takođe ostvario veoma dobar rezutat i pokazao da je veći dio birača dao toj partiji povjerenje nego SDP-u. Ono što je takođe bilo interesantno jeste rezultat Bošnjačke partije, koja nije uspjela da iskoristi priliku da privuče dio birača oslabljenog SDP-a, već je ponovila slučan rezultat prethodnim izborima“, rekao je Vujović.

Na pitanje na koji način će izborni rezultat DPS-a uticati na njihov izbor kandidata za predsjednika, Vujović je rekao da je to, u ovom trenutku, teško procijeniti.

„DPS, iako je relativni pobjednik u svim opštinama, a u dvije opštine apsolutni, i dalje ne uspijeva da u značajnim opštinama ostvari dobar rezultat. Izdvajam Cetinje, gdje je DPS imao apsolutnu većinu na prethodnim izborima, ali i pored raspolaganja velikim resursima, vršenja apsolutne vlasti, nije uspio da ponovi izborni uspjeh“, naveo je Vujović.

To je, kako smatra, dodatni neuspjeh DPS-a nakon niza poraza u nekoliko opština, „i to je razlog za njihovu veliku zabrinutost“.

Upitan s kim očekuje da će DPS formirati vlast na Cetinju, a s kim u Tuzima, Vujović je rekao da je prirodni saveznik DPS-a SD, sa kojima vrši vlast na nacionalnom nivou.

„Saradnja DPS-a i SD-a je prilično snažna. Međutim, kada govorimo o izborima na Cetinju, SD će na neki način biti dodatno testiran iz razloga što su neki njihovi aktivisti, ako je suditi na osnovu izjavama u medijima, pokazivali spremnost na koalicione angažmane sa opozicijom, ukoliko dio te opozicije nije DF“, rekao je Vujović.

On smatra da bi eventualno koaliranje sa opozicijom koja nije DF moglo otvoriti veći manevarski prostor SD-u na izborima koji dolaze.

„Međutim, ne treba zanemariti da će pristisak DPS-a biti veoma snažan i da DPS neće biti spreman za takvu vrstu kalkulacije“, naveo je Vujović.

Govoreći o formiranju vlasti u Tuzima, Vujović je ocijenio da je situacija tu jasna.

„DPS ima većinu koja je blizu apsolutne, a do toga nije tako teško doći ako uzmemo u obzir da je Demokratska unija Albanaca veoma blizak saveznik DPS-a kao Bošnjačka stranka, te da albanske partije same ne mogu formirati vlast u Tuzima“, naveo je Vujović.

Na pitanje očekuje li da će se opozicija, nakon ovih izbora, vratiti u parlament, Vujović je rekao da očekuje da će istrajati na bojkotu parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније