Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 10. 2017. 18:10 >> 17:40
2

CG - ESTONIJA

Značajna razmjena parlamentarnih iskustava

Estonija prepoznaje Crnu Goru kao lidera u evropskim integracijama, i otvorena je za podršku i pomoć na putu ostvarivanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), saopštio je nerizedentni estonski ambasador u Podgorici sa sjedištem u Talinu, Danijel Erik Šer.

On se danas sastao sa članovima skupštinske Grupe prijateljstva sa Parlamentom Estonije, na čijem je čelu potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Kako je saopšteno, Gvozdenović je istakao da je Skupština u 26. sazivu prvi put formirala Grupu prijateljstva sa parlamentom Estonije, prepoznajući na taj način doprinos koji parlament može da pruži razvoju sveukupnih međudržavnih odnosa.

Navodi se da je Gvozdenović posebno istakao značaj pune podrške Estonije evropskoj integraciji Crne Gore, pogotovo u trenutku kada Estonija predsjedava Savjetu EU.

„Stoga, od izuzetne važnosti je poruka koju je prenio Šer da Estonija prepoznaje Crnu Goru kao lidera u procesu evropskih integracija, te da ostaje otvorena za punu podršku i pomoć Crnoj Gori na putu ostvarivanja strateškog cilja punopravnog članstva u Uniji“, kaže se u saopštenju.

Ambasador je, kako se navodi, posebno naglasio značaj razmjene parlamentarnih iskustava i ostvarivanja neposrednih kontakata izabranih predstavnika naroda, kao najboljeg načina za dostizanje uspješne saradnje i zajedničkih ciljeva.

Članovi Grupe prijateljstva sa parlamentom Estonije su razmijenili mišljenja o oblastima od zajedničkog interesa, posebno iskazujući interesovanje za unapređenje parlamentarne saradnje radnih tijela, ali i formiranih grupa prijateljstva kao posebne forme koja ima naročitu odgovornost za nadgradnju bilateralnih odnosa, približavanje kultura i naroda, i uzajamnu promociju država.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa parlamentom Estonije Andrija Nikolić, Maja Bakrač, Marta Šćepanović i Andrija Popović, koji su, kako se navodi, sa Šerom razgovarali o mogućnostima za unapređenje i razvoj odnosa Crne Gore i Estonije, predlažući inicijative dublje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

„U vezi sa tim, Grupa prijateljstva je izrazila interesovanje za neposrednom saradnjom u oblasti parlamentarnog rada i aktivnosti, dijaspore i dobrih praksi odnosa država prema iseljenicima, informacionih tehnologija i obrazovanja, kao i u oblasti ekonomije, prevashodno turizma“, saopšteno je iz parlamenta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније