Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

06. 12. 2021. 16:07 >> 16:10

CRNA GORA - ESTONIJA

Otvaranje počasnog konzulata za unapređenje saradnje

Otvaranje počasnog konzulata Estonije u Podgorici doprinijeće unapređenju međudržavne saradnje, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je primio predsjednika parlamenta Republike Estonije Jurija Ratasa koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Predsjednik je uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika estonskog parlamenta Crnoj Gori o kojoj su razgovarali i prošle godine u Talinu, tokom njegove zvanične posjete, što je  potvrda interesovanja Estonije za Crnu Goru i region i postojanja realnog prostoar za produbljivanje međudržavne saradnje", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Uz podsjećanje na uspješan put Crne Gore od obnove nezavisnosti do početka kovid krize, kako se navodi, Đukanović je naglasio da je Estonija dobar uzor za našu zemlju u pogledu  uspješnog savladavanja puta tranzicije i ostvaranje željenih ciljeva.

"U tom kontekstu je istakao da, iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa EU. Integracija ZB  najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana", kazao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno, visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države, uspostavljanje intenzivnije linije parlamentarne saradnje i saradnju u oblasti odbrane i kulture.

"Zahvalio je Estoniji za pomoć Crnoj Gori u suočavanju sa izazovima pandemije i ponovio interes naše zemlje da kroz ekonomsku saradnju, a posebno u oblasti digitalizacije primijenimo napredna estonska iskustva. Uz podsjećanje da je Estonija prva zemlja sa kojom smo uspostavili diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti  i prva koja je ratifikovala Sporazum o pridruživanju, što je svjedočanstvo o ispravnom pogledu na nužno neophodnu evropsku budućnost ZB, Predsjednik je kazao da takvu naklonost želimo maksimalno da iskoristimo kroz unapređenje međudržavne saradnje, čemu će doprinijeti i otvaranje počasnog konzulata u Podgorici", piše u saopštenju iz Kabineta Predsjednika.

Predsjednik parlamenta Estonije se, kako se navodi, uz zahvalnost Đukanoviću za susret, prisjetio  zajedničkog  razgovora u Talinu, koji je bio koristan za jačanje bilateralnih odnosa, nakon čega je u posjeti Crnoj Gori da pokaže koliko te odnose u Estoniji smatraju važnim.

"To je  potvrđeno i prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i današnjim otvaranjem konzulata", kazao je Ratas. 

On je pozdravio saradnju dvije države saveznice u okviru NATO i zahvalio za doprinos Crne Gore misiji u Letoniji i učešće u Centru za sajber bezbjednost u Talinu.

Ratas je naglasio da postoji veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, ističući da treba da gradimo mostove u ekonomiji, turizmu, kulturi.

"Naša vrata su otvorena bez obzira na udaljenost dvije zemlje", kazao je Ratas.

On je iskazao spremnost Estonije da podijeli iskustva u oblasti digitalizacije sa Crnom Gorom, ali i spremnost da se ide korak dalje u konkretizaciju snaženja veza u tom pravcu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније