Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

13. 06. 2017. 17:46 >> 19:30

PREMIJER S AMBASADORIMA

"CG svjesna svoje uloge i obaveza"

Crna Gora je veoma svjesna svoje uloge i obaveza punopravne članice NATO-a, poručio je premijer Duško Marković na posljednjem sastanku ambasadora država članica Alijanse akreditovanim u Crnoj Gori.

Prilog Nemanje Živaljevića, TVCG

Marković je kazao da je decenija napornog, izazovnog, ponekad i mukotrpnog rada na ispunjavanju uslova za punopravno članstvo Crne Gore u NATO krunisana 5. juna u Vašingtonu.

"Znam da ste vi sa pažnjom i ponosom pratili i aktivno učestvovali u posljednjim koracima pristupanja Crne Gore NATO-u, predaji instrumenata pristupanja Vašingtonskom ugovoru kao i ceremoniji podizanja zastave ispred sjedišta Alijanse", rekao je Marković.

On je zahvalio svim državama članicama na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, uz podsjećanje da je cio taj proces završen za malo više od godinu od potpisivanja Protokola u Briselu.

Marković je zahvalio i ambasadorima na ličnom doprinosu koji je, kako je naveo, bio ključni za uspjeh tog procesa.

"Vi ste najbolje poznavali Crnu Goru, vi ste iz neposredne blizine pratili kako se transformiše i mijenja jedno društvo, koje je koliko juče bilo osuđeno na balkansku prosječnost i zaostajanje za savremenim demokratskim svijetom", kazao je on.

Marković je ponovio da je članstvo u NATO-u istorijski događaj za Crnu Gori, civilizacijski iskorak i definitivna potvrda njene opredijeljenosti ka očuvanju i promociji evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

On je podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja koja je primljena u NATO sama, u vrijeme kada se Evropa i svijet suočavaju sa ozbiljnim, starim i novim, bezbjednosnim izazovima.

U takvom kontekstu je, kako je naveo, pogotovo vrijedno to što je politika otvorenih vrata potvrđena na djelu. "Znamo svi da Evropa bez stabilnog južnog krila i stabilnog Zapadnog Balkana ne može biti stabilna. Sa Crnom Gorom u NATO-ubliži smo tom cilju".

"Želim takođe da vas uvjerim da je Crna Gora veoma svjesnasvoje uloge i obaveza punopravne članice. Naši reformski procesi, transformacija i unaprjeđenje našeg društva nijesu se zaustavili 5. juna. Nastaviće se reforme, fokus će biti i dalje na jačanju vladavine prava, kao i dijalogu za unapređenje političke klime u zemlji", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, komunikacija sa građanima o NATO-u će se nastaviti, u novom kontekstu, sa fokusom na benefite članstva, ali i na informisanje javnosti o glavnim ciljevima, politikama i aktivnostima Alijanse.

"Što se tiče obaveza unutar Alijanse, želim da ponovim da ćemo nastaviti doprinos u okviru operacije Odlučna podrška, u pogledu politike odbrane i odvraćanja kao i projektovanja stabilnosti i borbi protiv terorizma", kazao je Marković.

Kako je naveo, Vlada će raditi na tome da do kraja godine izradi Akcioni plan za ispunjavanje obaveza iz Velsa za dostizanje dva odsto budžeta za odbranu do 2024.godine.

"Moram da pomenem Zapadni Balkan kao područje koje će i dalje biti u našemfokusu. Mi ćemo sa članicama iz našeg regiona vjerujem dati novi impuls rješavanju regionalnih pitanja i nastojati da svojim primjerom i uticajem doprinesemoučvršćivanju mira i stabilnosti", kazao je Marković.

Crna Gora će, dodao je on, promovisati nastavak politike proširenja, biće i dalje veoma aktivni u radu takozvanog Formata A5 (Atlantske povelje), što će doprinositi daljem širenju evroatlantske porodice.

Marković je još jednom zahvalio ambasadorima na saradnji i razumijevanju svih proteklih godina, dodajući da im nije bilo lako.

"Mi smo i do sada smatrali da smo svi dio jednog tima koji je predano radio na ostvarenju istorijskog cilja Crne Gore. Pred nama je novo vrijeme, novi izazovi i novi prostori za učvršćivanje strateškog partnerstva. Iskreno se radujem budućoj saradnji u novom kapacitetu Crne Gore", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније