Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

14. 05. 2017. 14:58 >> 14:31
10

BUGAJSKI SMATRA

Članstvo ne rješava unutrašnje probleme

Članstvo Crne Gore u NATO-u neće riješiti unutrašnje probleme države, ocjenjuje Januš Bugajski iz vašingtonskog Centra za analizu evropske politike. On je Radiju Crne Gore rekao da je vlast u minuloj deceniji uradila dobar posao, ali da je možda vrijeme da se u Vladu uključe i neke opozicione partije.

 

Prema riječima Bugajskog, članstvo u NATO je neophodno, ali ne i dovoljno da stabilizuje i konsoliduje demokratiju u Crnoj Gori.

“Da bi se to dogodilo, potrebne su dvije stvari. Prvo, politički sistem mora se učvrstiti, u smislu demokratizacije, legitimnosti Vlade, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u smislu uključivanja manjinskih naroda koji nisu bili za NATO i nezavisnost u politički sistem. Uvesti ih u Vladu kako bi se podijelila odgovornost. Jer je lako gledati sa strane i kritikovati. Kontinuitet Vlade nije nužno loša stvar jer podrazumijeva posvećenost principima, koje Zapad podržava. Činjenica je da vaša Vlada nije savršena, ali mislim da je vrijeme da neke opozicione stranke uđu u Vladu”, istakao je Bugajski.

On smatra da Rusija neće lako dići ruke od Crne Gore i susjeda.

“Mislim da će Moskva na razne načine pokušavati da potkopa crnogorsko članstvo u NATO-u. Rusija pod Putinom neće tako lako odustati od zemalja regiona zato što Putin želi veliku Rusiju, mali Zapad”, kazao je Bugajski.

Kada je riječ o istrazi u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan izbora, Bugajski očekuje da će Moskva pomoći tako što će pokušati sve da zataška.

“Oni uvijek to rade. Zapale vatru, a onda tvrde da su došli da gase požar. Učiniće bilo šta da se ubace u crnogorsku politiku, doći će kao istražitelji, medijatori, ili nešto slično. Ali crnogorske vlasti moraju biti oprezne, ne smiju se upecati”, smatra Bugajski.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније