Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

06. 09. 2016. 21:07 >> 20:51
1

ODLUKA VEĆINE

DIK: Ne treba mijenjati zakon

Identifikacija birača se na izborima 16. oktobra može sprovesti bez izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopštio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK), Budimir Šaranović. DIK je, na današnjoj sjednici, razmatrao odredbe tog Zakona koje se odnose na identifikaciju birača putem lične karte i, s tim u vezi, većinom glasova dala mišljenje.

Šaranović je agenciji MINA kazao da je DIK izvršio detaljnu pravnu analizu relevantnih odredaba zakona o izboru odbornika i poslanika i o ličnoj karti.

„Nakon toga je konstatovano da postoji njihova potpuna kompatibilnost u vezi sa obezbjeđivanjem identifikacije birača putem lične karte u toku izbornog procesa”, rekao je Šaranović.

On je objasnio da se Zakonom o ličnoj karti utvrđuju podaci koje sadrži mašinski čitljiv zapis na ličnoj karti (ovi podaci unose se u ličnu kartu u tri reda, a svaki red ima po 30 znakova).

Šaranović je dodao da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika utvrđuje da elektronski uređaji za identifikaciju birača sadrže elektronski čitač mašinski čitljivog zapisa sa takve lične karte.

“Saglasno navedenom, po mišljenju DIK, putem elektronskog uređaja za identifikaciju birača može se izvršiti identifikacija svakog birača koji posjeduje ličnu kartu izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti, pri čemu se njena istinitost ne mora dokazivati, jer je ova lična karta javna isprava“, naveo je Šaranović.

On je pojasnio da su neke nejasnoće u vezi sa primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika nastale uslijed toga što se u članovima 68a, 68b, 85 i 85a tog Zakona koristi termin „lična karta“, a samo u članu 80 stav 1 istog zakona koristi termin „biometrijska lična karta“. 

Kako je kazao Šaranović, bez obzira na različito jezičko određenje, jasno je da se sve navedene zakonske odredbe odnose na jednu istu ličnu kartu, jer je Zakonom o ličnoj karti izričito propisano da građanin može imati samo jednu ličnu kartu.

Šaranović je rekao da, s obzirom na to da se identifikacija birača može nesporno izvršiti samo na osnovu lične karte izdate u skladu sa Zakonom o ličnoj karti, nije relevantno što se za tu ličnu kartu u Zakonu o izboru odbornika i poslanika koriste dva različita jezička određenja.

„Iz svega navedenog, po mišljenju DIK-a, proizilazi da se identifikacija birača u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, na izborima 16. oktobra može sprovesti i bez izmjena tog Zakona“, zaključio je Šaranović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније