Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

24. 11. 2023. 12:25 >> 13:49

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Evo koga su partije predložile za predsjednike odbora

Političke partije predložile su Administrativnom odboru predsjednike i članove skupštinskih odbora. Na današnjoj sjednici, Administrativni odbor je uputio poziv klubovima poslanika da dostave i predloge kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) do 13. decembra. Skupštini Crne Gore predložen je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović za novog člana člana ovog tijela.

Za predsjednicu Ustavnog odbora predložena je Simonida Kordić, Zakonodavnog Maja Vukićević, predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović, Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković, Odbora za Međunarodne odbore i iseljenike Duško Stjepović, Odbora za evropske integracije Ivan Vuković, Odbora za finansije i budžet Mirsad Nurković, Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović, Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenka Andrić, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejan Đurović, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin, Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Dražen Petrić, Odbora za antikorupciju Jefto Eraković. 

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić predložio je da zajednički, sa SD-om i BS-om, dostave Odboru svoje predloge, što je jednoglasno usvojeno. 

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša smatra da je opoziciji trebao da pripadne predsjedavanje i četvrtim odborom - Odborom za rodnu ravnopravnost. 

"Mi smo pravili greške tako što smo odbore dijelili kao da ćemo stalno biti vlast, a treba ih dijeliti na način da razmišljate da ćete nekada biti i opozicija. Dobar bi signal bio i da opoziciji pripadne i predsjedavanje  četvrtim odborom. Ponavljam, opozicija nema većinu  odborima kojima predsjedava", kazao je on. 

Konrrolna uloga Parlamenta nije, ocijenio je Mugoša, da minimizira kontrolnu ulogu opozicije. 

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je opoziciji tokom pregovora ponuđeno da izabere između tri ili četiri odbora. 

"Opozicija je vjerovatno mudro izabrala tri jača odbora u odnosu na četiri slabija", kazao je on.

Partije da predlože članove DIK-a do 13. decembra

Vasilije Čarapić (PES) predložio je da se za dvije sedmice pomjeri rok za predlaganje imenovanja devet članova/ica Državne izborne komisije (DIK).

"Predložio bih da produžimo rok radi konsultacija kako zbog opozicije, tako i zbog vladajućih partija, kako ne bismo sad pretrčali...", rekao je Čarapić i istakao da bi posljednja sedmica decembra bila optimalna za to predlaganje.

Mihailo Anđušić (DPS) je istakao da je ovo pitanje trebalo da bude i tema razgovora na kolegijumu kod predsjednika Skupštine, te da bi se sigurno složili oko prolongiranja te tačke. 

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović kazala je imperativ treba da bude kompletna izborna reforma. 

Imenovanja i rješenja

Za savjetnike potpredsjednice Skupštine Zdenke Popović imenovani su Zarija Vujović i Vladimir Bošković. 

Predsjednica Odbora Jelena Nedović kazala je da je 15 poslanika podnijelo zahtjeve za donošenje rješenja o profesionalnom obavljanju funkcija, odnosno o zaradi na njihovo ime. Odbor je jednoglasno donio rješenje o zaradi na ime imenovanih, kao i rješenje o pravu na razliku o zaradi poslanika Dragane Vučević, Nermina Abdića, Vladimira Bakrača i Albina Ćemana. Ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije jednoglasno je potvrđeno Genciju Nimanbeguu i Marku Kovaču.   

Usvojeno je i rješenje o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije za Sanju Jokić, Dragana Bojović i Mašu Vlaović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније