Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

12. 08. 2016. 14:59 >> 14:42
4

MOJKOVAC

SNP, DF i DSS neće na svečanu sjednicu

Odbornici Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta i Demokratske srpske stranke neće prisustvovati sjutrašnjoj svečanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac i proslavi Dana opštine, odlučeno je na zajedničkoj sjednici odborničkih klubova opozicionih partija koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu.

Klub odbornika SNP Mojkovac podsjeća javnost da je vladajuća većina, nakon osvajanja vlasti 2012. godine, donijela odluku da se promijeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sjećanja na Mojkovačku bitku i da je za praznik opštine Mojkovac određen 13. avgust - dan kada je došlo do ujedinjenja dvije opštine i to Poljske i Mojkovačke.

"Uspostavljanjem i proslavom novog praznika pokazuje se da trenutnoj vlasti u Mojkovcu nije stalo do slavne istorije i tradicije. U pitanju je pokušaj da se istorijski događaj po kome su Mojkovac i njegova istorija najpoznatiji - skrajne i baci u zaborav. Nažalost, voljom trenutne većine u Mojkovcu, jedan administrativni datum je dobio prednost nad istorijom, tradicijom i narodnim osjećanjima", saopšteno je iz OO SNP Mojkovac.

Iz mojkovačkog SNP-a su poručili da se Mojkovačka bitka ne može izbrisati iz sjećanja naroda.

"Svi simboli u Mojkovcu su u znaku i duhu poštovanja te bitke. Zaslužili su mojkovački junaci da se sa njima ponosimo, da ih pamtimo i da ih se sjećamo. Da uradimo najmanje što možemo za njih - da ih slavimo i da praznik Opštine posvetimo njima i slavnim događajim iz istorije. Može neko promijeniti datum Dana opštine, ali ne i doživljaj da je Mojkovačka bitka najpoznatiji događaj koji se desio na ovim prostorima i ona će kao takva ostati u pamćenju, priči i legendi ovog naroda", poručuju iz SNP-a.

POdsjećaju da je ove godine proslavljeno 100 godina od Mojkovačke bitke i u organizaciji Vlade Crne Gore, kao veoma značajan datum naše istorije.

"Paradoks je da se slavi vijek Mojkovačke bitke, a da se prije četiri godine ukida praznika Opštine Mojkovac koji je posvećen tom događaju", ocjinjuju iz SNP-a.

Takođe, podjećaju da je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac donesena Odluka o davanju naziva ulica i trgova.

"Tom prilikom se aktuelna vlast još jednom gorko poigrala sa osjećanjima građana i istorijom Mojkovca i značajnim ljudima ovog kraja. Tako je po narodnom heroju Vukmanu Kruščiću nazvana jedna slijepa ulica koja nema stanovnika, niti će ih imati. Ovoj sramnoj odluci Skupštine opštine Mojkovac usprotivile su se sve opozicione partije, kao i porodica Kruščić koja nije dala saglasnost za naziv ulice", ističu iz OO SNP Mojkovac.

Ocijnili su da je neprimjerno slijepu ulicu nazivati imenom narodnog heroja, koji je svoj život položio za slobodu.

"Ali i ovaj primjer govori kakav je odnos aktuelne vlasti prema istoriji i tradiciji Crne Gore. Ono što SNP obećava jeste da će nakon izvjesne smjene trenutne vlasti ispraviti sve nepravde, odnosno svi istorijski važni događaji i zaslužni ljudi dobiće mjesto koje im realno i pripada", poručuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније