Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2015. 11:53 >> 11:44
13

CRNOGORCI IZ SRBIJE

Duma razotkrila proteste DF-a

Državna duma Rusije pozivajući Skupštinu Crne Gore da preispita svoje težnje o učlanjenju u NATO savez, sa naglašenim tonom prijetnje, nije samo razotkrila anatomiju protesta Demokratskog fronta, nego isto tako licemjeran i neiskren odnos „rusko-crnogorskog tradicionalnog prijateljstva“ , na koje se tako gromoglasno pozivaju, ocijenjeno je iz Nacionalnog saveza crnogorskih udruženja Srbija.

 

Rusija, kako navode, kao država potpisnica Helsniške povelje morala bi da poštuje pravo na samostalno odlučivanje, jer sve drugo je grubo miješanje u unutrašnje  stvari jedne suverene zemlje.

“Crnogorski narod i građani Crne Gore odlučili su još na referendumu 2006. da će upravljati svojom sudbinom, pa im nijesu potrebni nikakvi tutori, ponajmanje oni, koji imaju iskrivljeno licemjerno shvatanje rusko-crnogorskog prijateljstva, koje jedino može da se zasniva na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima”, navodi se u saopštenju.

Crnogorci u Srbiji smatraju da Crnu Goru nije stvorila ruska Duma, već je nastala u specifičnim uslovima i održavala se vjekovima u teškim okolnostima.

“U njenoj milenijumskoj istoriji nije prvi put da u ostvarenju istorijskih, ljudskih, građanskih prava bude sprečavana i od prijatelja i od neprijatelja. Ali crnogorski narod je znao izbjeći sva iskušenja i biti nepokolebljiv u odbrani onoga što su slavni preci zavještali potomcima, a to je odbranu države i državnost, i visoko moralna načela u očuvanju toga nasljeđa”, kazali su oni.

Zato, poručuju iz Saveza, izjava ruske dume da odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO “izuzetno opasna u trenucima kada postoje objektivni razlozi za formiranje široke koalicije vodećih država za borbu protiv međunarodnog terorizma” zvuči krajnje cinično.

“Upravo  je obrnuto, bez NATO saveza Crna Gora bi teško ostvarila svoje glavne strateške interese, ekonomske, političke i bezbjednosne. NATO je čuvar zapadnih vrjednosti  posebno nužan kao garant demokratske tradicije i eliminacija „sigurnosnog vakuma“ prema svim potecijalnim faktorima koji ugrožavaju bezbjednost njegovih granica. Na taj način Crna Gora postaje dio elitnog društva i samim tim dio koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Posebno iz ruske dume bi trebalo da imaju na umu da učlanjenje u NATO savez pomoći će iskorjenjavanju psihopatskog duha naslijeđenog iz mračnim vremena čiji su glavni nosioci predstavnici Demokratskog fronta koji smatraju da demokratski principi odlučivanja se zasnivaju na nasilju i molotovljevim koktelima”, navodi se u saopštenja.

Crnogorski narod se, kažu iz Saveza, većinski opredjelio za vrijednosti civilizovanoga svijeta, a ne za ideologiju propasti.

“Ne za ideje koje imaju ishodište u anticivilizacijskim i antidemokratskim ideologijama, koje jedino nastoje da opravdaju uništenje života”.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније