Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

ТВЦГ

05. 11. 2023. 16:05 >> 16:05

NA TRGU NEZAVISNOSTI

Više od 40 izlagača na Podgoričkim danima meda

Više od 40 izlagača predstavilo je proizvode na Podgoričkim danima meda. A posjetioci su, osim meda, na sajmu mogli kupiti razne pčelinje proizvode i opremu za pčelarstvo.

Crnjački, Durmitorski, Livadski, Planinski, svijetli i tamni. Na trgu nezavisnosti osim meda mogli ste da kupite i likere, koprivu i med, sjeme bundeve sa medom, vosak, pergu, propolis, kapi.

"Tu je koštunjavo voće u medu, tu su likeri na bazi meda, medovača, travarica na bazi meda i propolisa", kaže Novica Vuković pčelar.

Pčelarstvo je jedna od grana poljoprivrede koja se najbrže razvija kako kod nas, tako i u regionu.

"Za razliku od pčelarstva koje napreduje s godinu u godinu, stočarstvo nazaduje, a tamo gdje nema stoke, livade su pogotovo kod nas manje zahvalne i manje su izdašne nektarom, tako da je sve teže i teže dobiti livadski med. A ovo je već planinski, on se ne pojavljuje svake godine, svake druge, treće, četvrte, zavisi kako kad u kom kraju", navodi  pčelar dr Nenad Cocić.

I iz Udruženja pčelara Podgorica primjećuju porast broja pčelinjih društava i mladih koji su zainteresovani da se bave pčelarstvom. Za to imaju i podršku.

"Iz godine u godinu sve je veći podsticaj, Ministarstva poljoprivrede, kao i generalno lokalne uprave, a u ovom slučaju Glavnog grada. I to je sve više motivisanje pčelara", kazao je Mirko Šćepanović predsjednik Udruženja pčelara Podgorica.

Priroda ove godine nije bila naklonjena izlagačima zbog kiše, posjećenost nije bila kao prošlih godina, ali kako kažu to im neće smetati da prodaju ono što su proizveli, jer za kvalitet uvijek ima kupca, a tržište naše zemlje dovoljno je veliko za sve.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније