Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

26. 09. 2014. 13:13 >> 17:21

IVANOVIĆ OTVORIO

Počeli Podgorički dani meda

Manifestacija Podgorički dani meda, koja bi trebalo da doprinese afirmaciji pčelarstva i promociji meda kao zdrave hrane, počela je danas u Podgorici.

Predsjednik Udruženja pčelara Podgorice, Mirko Šćepanović, kazao je da manifestacija treba da afirmiše pčelarstvo kao ozbiljnu i jednu od najorganizovanijih grana poljoprivrede, a med i ostale pčelinje proizvode kao zdravu hranu.

„Kroz ovu manifestaciju nastojimo da obezbijedimo veću saradnju između pčelara i udruženja, ali i pčelara i potrošača, što neminovno dovodi do rasta potražnje za medom i drugim pčelinjim proizvodima“, rekao je Šćepanović.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, saopštio je da Crna Gora nikada nije proizvela manje od 500 tona meda godišnje i da taj sektor sa pet miliona eura doprinosi crnogorskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

„Ne treba time da se zadovoljimo. Treba da razmišljamo kako da to povećamo na deset miliona EUR, a pčelari da predlože mjere koje bi kroz Agrobudžet zajedno realizovali“, kazao je Ivanović na otvaranju Podgoričkih dana meda.

On je poručio da crnogorsko društvo treba da bude srećno jer još ima dovoljno pčela i da mora odgovornije da se ponaša kada su u pitanju poslovi koji ih uništavaju. Crnogorski pčelari bi, kako je dodao, trebalo da se fokusiraju na obrazovanje, kako bi unaprijedili svoja znanja.

„Vaša iskustva i znanja treba da prenesete na mlade, bez kojih nema budućnosti pčelarstva“, poručio je Ivanović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, saopštio je da su pčelarski prihodi ove godine, u zavisnosti od lokaliteta, bili veoma dobri, prosječni i loši.

„Ova godina će ostati zabilježena i kao jedna od najznačajnijih u istoriji crnogorskog pčelarstva. Dobili smo Pravilnik o kvalitetu meda, sektorsku Studiju za proizvodnju meda, pripremljen je pravilnik o držanju pčela i katastru paše, a priprema se izrada pravilnika dobre pčelarske prakse“, naveo je Miljanić.

On je dodao da su crnogorski pčelari, preradom voska na savremenoj mašini, preradili 15 tona i dobili kvalitetne satne osnove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније