Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

08. 07. 2015. 20:00 >> 22:03
1

KAVARIĆ O UREDBI

Dodatni impuls za ulaganja na lokalnom nivou

Vladina Uredba za podsticaj direktnih investicija dodatni je impuls za ulaganje na lokalnom nivou, ocijenili su predstavnici lokalne samouprave i ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

Kavarić se danas u Podgorici sastao sa predsjednicima i predstavnicima opština kako bi razmotrili implementaciju Uredbe, na osnovu koje je Sekretarijat za razvojne projekte 1. jula raspisao Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Kavarić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ocijenio da Uredba predstavlja niz finansijskih podsticaja za investiranje u Crnoj Gori, posebno na sjeveru.

On smatra da se kroz direktnu komunikaciju sa opštinama dodatno uspostavlja, definiše i ohrabruje institucionalni okvir, odnosno veza između Vlade i lokalne samouprave.

“Inicijative za privlačenje investicija kao što je Uredba za podsticaj direktnih investicija, na najbolji način se mogu realizovati ako tu imamo sinergetski efekat i zajedničko funkcionisanje, kada su u pitanju nadležnosti države i opština”, kazao je Kavarić.

On je rekao da na lokalnom nivou postoji puno korisnih stvari koje opštine mogu da urade u cilju bolje implementacije tog projekta, od obezbjeđenja lokacija i promovisanja lokacija i preduzetnika koji su u direktnoj komunikaciji sa opštinama.

“U tom smislu očekujemo rezultate”, poručio je Kavarić.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, rekao je da je ta lokalna samouprava u prethodnom periodu donijela paket stimulativnih mjera koji je najpovoljniji paket ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

“Ova uredba je još jedna u nizu afirmativnih politika Vlade ka privlačenju novih investicija, a svakako da prioritet u radu naše lokalne samouprave jeste privlačenje direktnih stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Bogdanović.

Zato su u Prijestonici Cetinje, kako je dodao, istrajni da, uz povoljnosti Uredbe, dodatno naprave atraktivnim sve biznis zone na teritoriji prijestonice.

“Trenutno radimo na proširenju tih bizinis zona afirmacijom još jedne, treće biznis zone koje su jako pogodne kako za greenfield tako i za brownfield investicije, sve u cilju privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta”, rekao je Bogdanović.

I Opština Mojkovac je, prema riječima njenih predstavnika, donijela odluku o osnivanju biznis zone, tako da potencijalnim investitorima pruža izuzetne uslove za ulaganje, investiranje i formiranje prvih proizvodnih pogona u toj biznis zoni.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Dejan Medojević, rekao da je država, pored uslova koji su izuzetno povoljni sa lokalnog nivoa, kroz Uredbu prepoznala mogućnost da može da pomogne opštinama, prije svega na sjeveru Crne Gore.

“Zato smo veoma zadovoljni Uredbom. Nadam se da će ona dati dodatni impuls potencijalnim investitorima i ovu priliku bih iskoristio da pozovem investitore da, kroz ovu Uredbu, dobiju podsticaje uz sve ono što nude lokalne samouprave i da na taj način stvorimo jedan ambijent koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta koja su više nego potrebna sjeveru Crne Gore”, saopštio je Medojević.

Iz Ministarstva su kazali da su na sastanku predočene prednosti koje predviđa Uredba, prije svega u finansijskim podsticajima za ulaganja, koja se kreću u rasponu od tri do deset hiljada EUR po novom radnom mjestu.

Javnim oglasom je predviđeno da se sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 500 hiljada EUR i kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine, od dana zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata koji obezbijeđuju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Poziv je otvoren do 1. septembra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније