Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 02. 2015. 19:49 >> 19:46
10

USVOJEN AMANDAN

Nećemo više plaćati gubitke EPCG

Usvojenim amandmanom poslanika Dritana Abazovića na izmjene i dopune Zakona o energetici građani su dobili važnu bitku i sačuvali porodične budžete novih nameta, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta.

Oni su podsjetili da je Abazović predložio set amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, a da je na današnoj sjednici Skupštine usvojen onaj koji se se odnosi na zaštitu potrošača od plaćanja tehničkih gubitaka Elektroprivrede Crne Gore.

“Imajući u vidu dobrobit građana, a shodno osnovnom principu o zaštiti krajnih potrošača električne energije, Abazović je za građane dobio važnu bitku i sačuvao njihove porodične budžete novih nameta”, saopšteno je iz GP.

Kako su pojasnili, amandmanom Abazovića usvojeno je brisanje člana 4 predloga Zakona o energetici, kojim je predloženo da se cijena za korišćenje prenosnih i distributivnih sistema električne energije ili gasa sastoji od cijene za angažovani kapacitet i cijene opravdanih tehničkih gubitaka utvrđenih u skladu sa metodologijom.

Abazović je u obrazloženju amandmana pojasnio da predloženo rješenje treba brisati, jer smatra da je neprihvatljivo da se tehnički gubici sada zakonski normiraju.

„ I na taj način se krajnjim potrošačima zakonski uvodi obaveza da moraju plaćati nerazumne tehničke gubitke Elektroprivrede Crne Gore, koji nastaju dominantno zbog toga što kompanija dovoljno ne ulaže u razvoj distributivne mreže, iako raspolaže sa milionskim iznosima“, rekao je on.

Abazović je kazao i da je opravdana i bojazan da će zakonsko normiranje tehničkih gubitaka postaći energetske kompanije da još i manje ulažu u modernizaciju energetske mreže, jer, dodao je, sam zakon garantuje da će krajnji potrošači i dalje plaćati ogromne tehničke gubitke.

Iz GP su neveli da Elektroprivreda godinama ništa ne preduzima da smanji tehničke gubitke na mreži tako što će investirati u njenu modernizaciju i samim tim smanjiti česte kvarove i ispade iz sistema.

"Pri tome, argument da nedostaju finansijska sredstva za modernizaciju mreže nikako ne može biti opravdanje, jer je Elektroprivreda Crne Gore na kraju 2013. godine u bankama držala 130 miliona eura gotovine“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Dodaje se i da je predloženo rješenje, da se zakonski normiraju tehnički gubici opasno i kada se ima u vidu da Elektroprivreda godinama izbjegava da izradi studiju o smanjenju gubitaka u distributivnoj mreži, što je njena obaveza koja proizilazi iz Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema eleketrične energije, koja je stupila na snagu 2012. godine.

Na osnovu nje, kako je pojašnjeno, Regulatorna agencija za energetiku obračunava prihod energetskoj kompaniji, time i cijenu struje za potrošače.

„Prema toj Metodologiji, Elektroprivreda je dužna da izradi studiju o smanjenju gubitaka u distributivnom sistemu, koja je revidovana od strane nezavisne kvalifikovane institucije u Crnoj Gori, i da je dostavi najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda“, kaže se u obrazloženju amandmana.

Kako je ukazano, Elektroprivreda tu obavezu nikada nije realizovala.

„ Pa bi sada zakonsko normiranje tehničkih gubitaka bilo u neku ruku nagrađivanje državne energetske kompanije za nepoštovanje zakonskih propisa, te nastavak njenog daljeg favorizovanja na štetu krajnjih potrošača, koji na računima za struju i dalje plaćaju nerazumne tehničke gubitke nastale u distributivnoj mreži“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније