Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 06. 2014. 12:40 >> 12:41

MANJI PRIHODI

EPCG zaradila 64,5 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prihodovala je u prvom tromjesečju ove godine 64,5 miliona eura, što je pet odsto manje u odnosu na plan.

 

Prihodi EPCG su istovremeno, u poređenju s istim periodom prošle godine, bili manji za 17 odsto.

"Tokom prvog kvartala 2014. EPCG je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, a smanjena proizvodnja uslovljena slabijom hidrološkom situacijom u prvom kvartalu negativno je uticala na poslovni rezultat. Prihod EPCG u prvom tromesječju 2014. je iznosio 64,5 miliona eura i manji je u odnosu planirani za 5 odsto, a u odnosu na istu period prošle godine za 17 odsto", saopštila je EPCG.

Dobit prije odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova depresijacije i amortizacije od 20, 3 miliona eura, kako navode, ostvarena u prvom kvartalu je za 22 odsto niža u odnosu na planiranu, odnosno 33 odsto niža u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Dok je dobit prije kamata i oporezivanja u iznosu od 11 miliona eura manja za 22 odsto u odnosu na planiranu, odnosno 10 odsto u odnosu na isti period 2013", saopštila je EPCG.  

I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u prvom kvartalu 2014. od  903 GWh je za 9 odsto manja u odnosu na planiranu i 25 odsto manja u odnosu na uporedni period prošle godine.

"U  hidroelektranama je proizvedeno 517 GWh (15 odsto manje u odnosu na plan, 37 odsto manje u odnosu na isti period 2013.) dok je termoelektrana Pljevlja proizvela  386 GWh  električne energije ( 1 odsto manje u odnosu na plan, odnosno 0,4 odsto manje u odnosu na isti period 2013.). Uvoz električne energije za internu upotrebu je iznosio 200,5 GWh.  Troškovi radne snage su 10.9 miliona što je u skladu sa planiranim, odnosno za 584 hiljade eura su manji u odnosu na uporedni period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније