Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

15. 03. 2024. 13:11 >> 13:10
Čitaj mi:

UBCG

Obilježiće Evropsku sedmicu novca

Udruženje banaka (UBCG) će i ove godine, nizom edukativnih radionica, obilježiti Evropsku sedmicu novca.

Generalni sekretar UBCG, Bratislav Pejaković, kazao je da se čitave naredne sedmice obilježava takozvana Money week i da će i to udruženje, kao i prethodnih osam godina, organizovati odgovarajuće aktivnosti.

Obilježavanje Evropske sedmice novca poteklo je od Evropske bankarske federacije u cilju isticanja važnosti finansijske edukacije.

“Sedmica se obilježava aktivnostima kojima treba inspirisati djecu i mlade da uče o novcu i štednji i gdje savladavanjem ovih vještina i dodatnim razumjevanjem mogu da se upoznaju sa procesima finansiranja i razvijaju preduzetnički duh odmalena”, naveo je Pejaković u saopštenju.

UBCG svojim kontinuiranim radom već osmu godinu obilazi osnovne i srednje škole i fakultete i drži predavanja djeci i mladima o štednji, pravilnoj upotrebi novca, značaju finansija i ulozi banaka.

„Ove godine realizovaće se u saradnji sa Centralnom bankom (CBCG) predavanje na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, kao i posjeta Osnovnoj školi „Savo Ilić“ u Dobroti i održati čas djeci starijih razreda za koje su članice UBCG spremile lijepe i interesantne poklone“, dodao je Pejaković.

Finansijska pismenost se, kako je objasnio, odnosi na sposobnost da se naprave zdrave finansijske odluke na osnovu znanja, vještina i stavova, uzimajući u obzir lične okolnosti.

“Niska finansijska pismenost kod odraslih se posebno odnosi na stambene kredite, gdje u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta statistički jedna trećina zajmotražioca nije shvatila šta znači grejs period, a koliko će iznositi rata nakon grejs perioda”, rekao je Pejaković.

On je naveo da treba znati da je transakcijski račun osnovni finansijski servis, koji služi kao vrata za druge finansijske usluge kao što su štednja, krediti i osiguranja, i preko kojeg se primaju plate, penzije, državne subvencije.

“Ekonomska efikasnost zahtjeva od zajmotražioca ne samo da bude informisan, nego da razumije šta mu se nudi. To omogućava da se izmjeri trošak i korist od pozajmice koju očekuje. Nažalost, mnogi vide samo sredstva koja treba da im legnu na račun, ne čitajući ugovore i ne shvatajući uslove zaduživanja, a problemi mogu nastati kod vraćanja kredita, gdje preventivno bankari treba da ukažu na realnost zahtjeva u odnosu na primanja i koji bi optimalni okvir zaduženja mogao biti“, zaključio je Pejaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније