Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ., А.Б.

27. 11. 2023. 15:07 >> 15:57
1

ODBOR ZA FINANSIJE O POPISU

"U Crnoj Gori ne živi ni 600.000 stanovnika"

Odbor za ekonomiju finansije i budžet raspravljao je danas o Izmjenama zakona o budžetu i zaduženju Crne Gore, a članovi odborna dotakli su se teme predstojećeg popisa.

Rasprava o popisu

Prema riječima člana odbora Borisa Mugoše, manipulacija je reći da je popis statističko pitanje, a ne političko. 

Član odbora Tonći Janović kazao je da će popis pokazati ozbiljnije podatke: da u Crnoj Gori ne živi ni 600.000 stanovnika.

"Dobićemo podatke koliko imamo IT stručnjaka, a koliko pravnika ili ekonomista. Tenzije se moraju spustiti", dodao je on. 

Predsjednik Odbora Mirsad Nurković poručio je tokom rasprave da su Bošnjačke partije, čiji je član, jako zainteresovani za predstojeći popis, pošto se bave nacionalnom politikom.

"Ovdje se čuju konstatacije da će to biti prvi slobodni popis u Crnoj Gori. Ja neću dati sebi za pravo da kažem da je to prvi slobodni popis, vidjećemo nakon popisa na šta će to sve da izgleda. Raspravljamo ovdje o ovakvim temama, pa smo i dobili epitet "zemlja čuda". Da je sreće popis bi bio statistički iskaz, a ovdje se nameće kao političko pitanje", kazao je on. 

Poručio je da se kao pripadnik Bošnjačkog naroda zalaže da popis bude slobodan. 

Takođe je dodao da popis stanova ne bi smio da se publikuje, jer bi to bila velika zloupotreba. 

"To se ne odnosi, naravno, na funkcionere, jer mi sve iznosimo javno. Nije trebala priča o popisu da krene u ovom političkom smjeru", tvrdi Nurković. 

Vuković: Deficit budžeta planiran na nivou od 216,3 miliona 

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je deficit budžeta planiran na nivou od 216,3 miliona, što je za 150 miliona manje od planiranog Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

On je poslanicima izložio da su izvorni prihodi 2,4 milijarde eura i veći su 275,3 miliona u odnosu na plan.

„Naplada prihoda budžeta značajno je veća od naplate u istom periodu prošle godine. Značajan dio odnosi se na jednokratne prilive koji nijesu vezani za nove mjere fiskalne politike ili značajne strukturne reforme“, kazao je ministar.

Ukupni rashodi planirani su u iznosu 2,6 milijardi, što je za 125,3 miliona više u odnosu na plan.

“Povećanje rashoda predlaže se usljed nedostajućih sredstava, najviše po osnovu socijalne i dječije zaštite, penzionog osiguranja i za finansiranje zdravstvenog sistema”, kazao je ministar.

Objasnio je da je došlo do povećanja broja korisnika socijalne zaštite.

Ministar finansija kazao je da nedostaju sredstva u iznosu od 5,6 miliona eura za isplaćivanje potreba iz tuđe njege i pomoći.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније