Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

23. 09. 2023. 22:11 >> 22:12

RAČUNOVOĐE

“Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”

Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

Kako se navodi u saopštenju, na događaju je učestvovalo više od 400 učesnika, a tema ovogodišnjeg kongresa bila je ”Računovodstveno/revizorska profesija u funkciji implementacije ciljeva održivog razvoja“. Predstavljeni su radovi autora iz zemlje i regiona.

Jedan od zaključaka je i da su nužna rješenja za smanjenje inflacionih kretanja.

Takođe, konstatovano je da su rezultati bankarskog sektora na istorijskom maksimumu, dok zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini.
Tokom Kongesa učesnici su govorili o brojnim aktuelnim temama za računovodstveno revizorsku profesiju, ali i drugim temama značajnim za crnogorsko društvo i očuvanje javnog interesa.

“Računovodstveno revizorska profesija ima jednu od najvažnijih uloga u implementaciji ciljeva održivog razvoja. To je jedan od zaključaka XVIII Međunarodnog kongresa računovođa, i većina radova predstavljenih u Zborniku, bila je posvećena ovoj temi, odnosno, načinima na koje računovodstveno/revizorska profesija može doprinijeti održivom razvoju” ističe se u saopštenju.

Eksperti iz zemlje i regiona ukazali su na značaj računovodstvene profesije, ali i probleme sa kojima se suočavaju.

“Značajna barijera u poslovanju je nelojalna konkurencija zašta je stiglo obećanje iz Vlade da će se država uhvatiti u koštac sa sivom ekonomijom na tom tržištu, kroz regulaciju računovodstvene profesije u okviru Zakona o računovodstvu u cilju očuvanja javnog interesa i zaštite korisnika računovodstvenih usluga, prije svega mikro i malih privrednih društava”, navodi se u saopštenju.

Na Kongresu je apostrofiran značaj sprovođenja 17 ciljeva iz UN Agende 2030 i nacionalne strategije o održivom razvoju, uz potrebu dalje i jače participacije vrhovne državne revizije u procesu monitoringa i ocjene efektivnosti njenog sprovođenja. U tom cilju, kažu, potrebno je nastaviti sa razvojem revizorske metodologije i permanentne obuke revizora za vršenje ove vrste revizija.

Učesnici Kongresa su, između ostalog, bili i predstvanici nadležnih državnih institucija i regulatora, među kojima su: Aleksandar Damjanović (ministar finansija),Vladimir Joković (potpredsjednik Vlade Crne Gore), Goran Đurović (ministar ekonomskog razvoja i turizma),Vladimir Bulajić (direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore), prof. dr Milan Dabovići prof. dr Branislav Radulović (Senatori Državne revizorske institucije), Radoje Žugić (guverner Centralne banke Crne Gore), Radoica Luburić (Izvršni direktor Centralne banke Crne Gore), prof. dr Nikola Fabris (Viceguverner Centralne banke Crne Gore), ali i predstavnici akademske zajednice iz zemlje i regiona i predstavnici računovodstveno/revizorske profesije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније