Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Bojana Despotović,TVCG ]

06. 09. 2023. 08:20 >> 12:44

BRODNjAK

Pad kamatnih stopa moguć sredinom naredne godine

Pad kamatnih stopa mogao bi se desiti sredinom naredne godine, kazao je predsjednik uprave NLB grupe Blaž Brodnjak.

On očekuje da će septembarski potez Evropske centralne banke (ECB), koji će podići kamate za dodatnih 0,25 odsto, biti posljednji u nizu.

“Iz ECB su kazali da smo blizu 'vrha' kamatnih stopa. Ako smo blizu vrha, to znači da bi kamate trebalo da krenu u drugom pravcu. Sada se postavlja pitanje, kada. Moja je lična procjena da bi to moglo biti sredinom naredne godine", kazao je Brodnjak.

U NLB grupi su, kako je istakao, zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori. Najavio je veću podršku privredi, ali nije isključio ni mogućnost kreditiranja države.

"Forkusirali smo se na poslovanje sa stanovništvom, gdje vjerujem da imamo značajnu ponudu, naročito na području stambenih kredita gdje smo praktično lider na tržištu. Sada više pažnje polažemo privredi. Stalna podrška privredi koja ima održivi gdje novčani tok biće apsolutno prisutna", naveo je Brodnjak, ukazujući da Crna Gora ima veliki potencijal, ali da se mora raditi na razvoju infrastrukture.

NLB grupa, kaže Brodnjak, nema potrebu za daljim akvizicijama nakon što su nedavno kupili Komercijalnu banku u Srbiji i Crnoj Gori.

"Ne vidimo potrebu za daljim akvizicijama, budući da smo već druga najveća banka u Crnoj Gori i da imamo trend rasta u organskom smislu. Da li će se nešto dešavati sa drugim igračima, to ne isključujem. Kada pogledamo broj banaka koje su prisutne u Crnoj Gori, jasno je da je taj broj preveliki kada uzmemo u obzir broj stanovnika", ukazao je Brodnjak, dodajući da je regionalni trend ukrupnjavanje banaka.

Govoreći o digitalizaciji poslovanja, Brodnjak je istakao da NLB grupa nastoji da klijentima omogući da preko mobilne aplikacije i bez odlaska u filijalu mogu da odrade sve što im je potrebno.

“Želimo da na svim tržištima na kojima poslujemo primijenimo ono što radimo u Sloveniji, a to je da klijent sa bankom može sklopiti bilo kakvu transakciju preko mejla i kontaktnog centra, osim jednog proizvoda, a to je stambeni kredit”, dodao je Brodnjak.

Na pitanje na koji način zaustaviti odliv mladih ljudi iz regiona, Brodnjak je odgovorio da su sigurnost, stabilnost i kvalitet životne sredine ključni faktori koji mogu stati na kraj migracijama. Imao je poruku i za političare.

“Političari moraju da razumiju da je jedina budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da nema alternative. Lideri treba da budu svjesni da je potrebno i ispuniti neke zahtjeve na tom putu. Što se mi više svađamo oko nekih fiktivnih političkih granica, to nas manje Evropa želi. Pozivam lidere regiona da se prestanemo svađati oko toga gdje ćemo sebi postavljati granice, već da radimo na tome kako ćemo se slobodno kretati i stvoriti sebi mini Skandinaviju", poručio je Brodnjak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније