Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Yu Xi ]

18. 05. 2023. 15:22 >> 16:04

EXPO KINE

Kinezi zainteresovani za crnogorske proizvode i turističku ponudu

Ove godine na sajmu Kine i zemalja srednje i istočne Evrope (EXPO) rade dva štanda za proizvode i turističku ponudu iz Crne Gore. Jedan se nalazi u zoni poljoprivrednih proizvoda i hrana, a drugi u zoni turizma.

“Ovo je rekordna predstava Crne Gore u istoriji EXPO Kine – CIE”, ustvrdila je Yan Chunyu, poznata kao Arora, suosnivačica Crnogorske međunarodne asocijacije za ekonomsku saradnju (Montenegro International Economic Cooperation Association, MIECA), u razgovoru sa našom dopisnicom.

Od 2021. godine je Yan sa svojom kompanijom registrovananom u Tivtu, uspjela organizovati crnogorske firme i proizvođače da predstave njihove proizvode na EXPO Kine – CIE, najvećem sajmu u Kini namijenjenom ojačanju trgovinskih veza između Kine i zemalja centralnoistočne Evrope.

Kako je kazala Yan, ove godine su 12 crnogorske kompanije i agencije u koordinaciji MIECE izložene na tom EXPO-u u kineskom gradu Ningbou, istočne provincije Zhejiang.

“Ovaj put smo iz Crne Gore donijeli na sajam poljoprivredne proizvode kao med, organsko povrće, orašaste plodove, kolače, mesne proizvode iz Podgorice, Budve, Tivta i drugih opština. A turističke ponude su iz lokalnih turističkih zajednice pojedinih opština Crne Gore, posebno hotelijerstva.“

Ranije na spomenutom EXPO-u su uglavnom proizvodi iz centralnoistočne Evrope, a ove godine su kineski organizatori postavili i Zonu turizma sa željom da promovišu turističke ponude i linije u zemljama centralnoistočne Evrope na kineskom tržištu.

„Turizam je vodeća djelatnost Crne Gore. Zbog naše promocije, sve više crnogorskih agencija, organizacija i turoperatora je saznalo o EXPO-u Kine – CIE i pozitivno potvrdili prisustvovanje preko naše koordinacije. Svi žele da dolazi više kineskih turista i oni su obećali da će biti potpuno spremni u smislu hrane, smještaja i saobraćaja za kineske turiste,“ navela je Yan.

Po prvi put je da su na EXPO-u Kine – CIE dva štanda Crne Gore.

„Najviše interesa posjetilaca i nabavljača je posvećeno na hrane iz Crne Gore, kao med, voćni džem i kavu, jer njima je najvažnije da su hrane zdrave i prirodne, a hrane proizvedene iz Crne Gore upravo su pravi izbor, prirodne su i bez zagađenja,“ uvjerena je Yan.

Kineze interesuje u štand na kome je predstavljena turistička ponuda naše zemlje.

„Takođe su crnogorske turističke ponude privlačne Kinezima. Nijesu samo turističke agencije otvorene za saradnju, već i mnogo građana, odnosno običnih turista su izrazili interes, navodeći da će zasigurno ići u Crnu Goru“

Ove godine EXPO Kine – CIE traje od 16. do 20. maja. Kako je Yan otkrila, već prva dva dana su dogovorili saradnju za buduće projekte.
„U Zoni poljoprivrednih proizvoda i hrane su predstavnici prehrambenih preduzeća iz kineskog Hong Konga i lokalni uvoznici, odnosno iz Ningboa izrazili interes prema crnogorskim proizvodima, i dogovorili smo da poslije EXPO-a govorimo o detaljima saradnje. U vezi turizma imali smo razgovor sa predstavnicima zaduženim za tu oblast iz Uprave za trgovinu kineske sjeverne provincije Liaoning i i dogovorili smo saradnju. A iskusna turistička agencija Happy Tour takođe je uspostavila saradničke veze s MIECA-om“ , kazala je Yan.

Ovo je prvi put od pandemije korona virusa da se EXPO Kine – CIE održi uživo.

„Divna je atmosfera ovdje, jasno smo osjetili i vidjeli entuzijazam kineskih potrošača. Rado bismo da pomognemo da se sve više crnogorskih preduzeća predstavi kineskom tržištu i da ih upoznaju kineski potrošači. I očekujemo da se sve više kineskih turista odluči za Crnu Goru kao destinaciju. Nadamo se da ćemo u Crnoj Gori vidjeti sve više kineskih turista,“ zaključila je Yan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније