Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

П.Р.

23. 02. 2023. 17:03 >> 16:58

IBRAHIMOVIĆ - BESLIMIJ

Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov boljih ekonomskih odnosa

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Ervin Ibrahimović poručio je da bi otvaranje direktnih letova između Crne Gore i Kosova značajno doprinijelo turističkoj dostupnosti Crne Gore. Dodaje da je realizacija projekata puta Rožaje-Peć i puta Priština-Peć-Kolašin jedan u nizu projekata od velike važnosti za brže, bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, primio danas u radnu posjetu delegaciju Vlade Kosova koju predvodi potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimij.

Predstavnici dvije delegacije su iskoristili priliku da u toku sastanka pokrenu teme o otvaranju direktnih letova između Crne Gore i Kosova, kao i da definišu dalje korake kada je riječ o realizaciji projekata iz oblasti putne infrastrukture za koje su dvije države već iskazale spremnost da u narednom periodu realizuju.

Ibrahimović je čestitao predstavnicima Vlade Kosova na rezultatima koje postižu na polju spoljne politike i uspostavljanju stabilnih institucija sistema i dodao da iako dvije države nemaju otvorenih pitanja i imaju dobre bilateralne odnose, od početka mandata u kontinuitetu radimo na poboljšanju saradnje i komunikacije, koja bi trebalo da rezultira konkretnim projektima.

"Naše dvije države su pokazale visok stepen odgovornosti u stvaranju dobrih političkih I bilateralnih odnosa, sada radimo na konkretizaciji onih projekata koje će u prvom redu omogućiti brže, bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje. Podsjećam da smo nedavno kolega Aliu I ja potpisali memorandum o saradnji vezano za projekte koji se tiču putne infrastrukture, a danas mi je zadovoljstvo da započnemo i razgovore vezano za otvaranje direktnih letova između Crne Gore i Kosova. Vjerujem da bi otvaranje letova značajno doprinijelo turističkoj dostupnosti Crne Gore, imajući u vidu veliki broj turista koji tradicionalno godinama posjećuju Crnu Goru. Takođe realizacija projekata puta Rožaje-Peć i puta Priština-Peć-Kolašin koja je obuhvaćena i nedavno potpisanim Protokolom na osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Crne Gore i i Republike Kosovo, jedan u nizu projekata od velike važnosti", istakao je Ibrahimović.

On je dodao da kada govorimo o projektu puta Priština-Peć-Kolašin, radi se o putnom pravcu koji je prepoznat i Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore, i putnom pravcu kojim bi se obezbijedila veza sa autoputem Bar-Boljare, čime bi se istovremeno osigurala i bolja veze Luke Bar sa gravitacionom zonom na Kosovu.

"Potrebno je inicirati zajedničku pripremu Studije opravdanosti sa idejnim rešenjem, kako bi se u narednim koracima ovaj projekat mogao eventualno učiniti i dostupnim za finansiranje iz dostupnih EU fondova", dodao je Ibrahimović.

Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima da privreda Kosova više koristi Luku Bar za transport roba, za šta je potrebna bolja putna povezanost dvije prijateljske države. U tom kontekstu bilo je razgovora i o željezničkom povezivanju dvije države, preko Albanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније