Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 03. 2022. 16:00 >> 16:01
1

REAKCIJE ANALITIČARA

Vlada ne može odlučivati o akcizama i PDV-u

Vlada već danas može da zamrzne cijene energenata jer ima ta ovlašćenja, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević. Prema Ustavu, tu odluku može donijeti samo Parlament izmjenom zakona, kategoričan je bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić. I ekonomisti Mila Kasalica i Predrag Drecun ističu da bi o snižavanju akciza i PDV-a Vlada mogla odlučivati samo u slučaju ratnog ili vanrednog stanja.

Detalji u priči Nene Drašković, Radio Crne Gore

Profesor ustavnog prava Blagota Mitrić podsjeća da Vlada donosi uredbe, odluke i druge akte, a Skupština zakone.

"Ne postoji nikakva mogućnost da Vlada može donijeti takvu odluku, tim prije što je u jednom članu propisano da se materijalne obaveze građana donose u formi zakona, donijetog od strane Skupštine, i to natpolovičnom većinom svih poslanika, to znači 50+1", kazao je Mitrić za Radio.

On dodaje da Vlada jedino za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja zakonskom snagom može donositi uredbe, ukoliko Skupština nije u mogućnosti da se sastane.

"Koliko ja znam, u Crnoj Gori, nema ni ratnog, niti vanrednog stanja", navodi Mitrić.

Predrag Drecun poručuje da samo Parlament može ograničiti ili sniziti cijene goriva i osnovnih namirnica.

"Akcize koje se ustanove zakonom, Vlada ne može promijeniti svojom odlukom osim u vanrednom stanju. Pošto nijesmo u vanrednom stanju, logično je da samo Parlament može to da uradi. Bilo kakav apel na Vladu bio bi neustavan i vjerovatno bi bio oboren na Ustavnom sudu", dodao je Drecun.

Mila Kasalica pojašnjava da su zakoni o PDV-u i akcizama primarni zakoni koji se usaglašavaju sa ukupnom evropskom agendom.

"Treba građanski razumjeti da su u pitanju zla vremena, međutim i u takvim vremenima ljudi koji su posvećeni struci i stabilnosti sistema i žele da razvijaju ekonomiju, mogu i trebaju da budu bolji i da poštuju zakone Crne Gore, čak i kada je to teško kao sada. Crnogorska ekonomija se u ovom ternutku ne nalazi u okruženju rata, samim tim, dok se ne proglasi ratno okruženje ili vanredno stanje, bilo kakvi predlozi koji se stavljaju u predloge koji se tiču postupanja Vlade, predstavljaju nešto što nije usaglašeno sa zakonskim okvirom koji se tiče ekonomskog sistema u Crnoj gori", rekla je Kasalica za Radio.

Da je sjednicu Skupštine na kojoj bi se glasalo o smanjenju akciza na gorivo potrebno zakazati što prije, saopštio je šef medisjkog pula SDP-a Mirko Stanić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније