Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2018. 18:08 >> 18:00

BI CONSULTING

EPCG, Bemax i Voli lideri

Elektroprivreda (EPCG), Bemax i kompanija Voli Trade su po prihodima, dobiti i broju zaposlenih u prošloj godini bili lideri u kategoriji velikih preduzeća, pokazali su rezultati projekta 100 najvećih u Crnoj Gori.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, danas je na završnoj konferenciji za novinare, nakon četvoromjesečne kampanje, predstavio listu 25 preduzeća koja su osvojila priznanja po definisanim kategorijama.

On je rekao da su, na bazi predatih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, rangirana mikro, mala, srednja i velika preduzeća po prihodima, profitu i broju zaposlenih.

"U kategoriji velikih preduzeća, EPCG je lider po prihodima koji su u prošloj godini iznosili 276,16 miliona eura. Po dobiti je prvorangirani Bemax sa 20,9 miliona eura, a po broju zaposlenih Voli Trade, koji je u prošloj godini imao 1,87 hiljada radnika", kazao je Nikolić.

On je saopštio da je, u kategoriji srednjih preduzeća, podgorička Neregelia lider po prihodima koji su u prošloj godini iznosili 56,24 miliona eura, po dobiti kompanija Gradir Montenegro sa 7,78 miliona, a po broju zaposlenih Tobacco S Press sa 825.

U kategoriji malih preduzeća Carlsberg Montenegro je lider po prihodima, koji su u prošloj godini iznosli 13,17 miliona eura, dok je prvorangirana po dobiti podgorička firma Domen sa 2,26 miliona EU. Lider po broju zaposlenih u toj kategoriji je Securitas Montenegro sa 517.

Nikolić je naveo da je u kategoriji mikro preduzeća prvorangirana po prihodima firma BWA iz Tivta, koja se bavi uslugama u pomorskom saobraćaju. Ona je u prošloj godini ostvarila prihode od 3,95 miliona eura.

"Po dobiti je u toj kategoriji lider barska kompanija Capris, koja pruža pomorske usluge i koja je dio većeg sistema sa sjedištem u Sloveniji. Ona je u prošloj godini imala dobit od 278,28 hiljada eura. Po broju zaposlenih lider je Halotaxi Podgorica sa 82 radnika", precizirao je Nikolić.

On je rekao da je, u okviru projekta, napravljena i analiza 12 privrednih grana, u okviru kojih su najuspješniji rangirani po prihodima.

"U sektoru trgovine lider je Voli Trade sa ostvarenh 209,04 miliona eura prihoda u prošloj godini. U sektoru hotelijerstva prvorangirana je Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera sa 20,96 miliona eura prihoda, u sektoru upravljanje nekretninama Delta M sa 11,27 miliona, a u sektoru revizije i računovodstva Deloitte sa 956,46 hiljada eura prihoda", saopštio je Nikolić.

U sektoru građevinarstva lider po prihodima je kompanija Bemax sa 87,86 miliona eura, u sektoru hrane i pića Mesopromet Bijelo Polje sa 55,94 miliona, u sektoru ostala proizvodnja i prerada prvorangirani je Rudnik uglja sa 42,44 miliona, a u sektoru telekomunikacije Crnogorski Telekom sa 86,39 miliona.

Nikolić je naveo da je u sektoru informacionih tehnologija (IT) prvorangirana po prihodima u prošloj godini kompanija Comtrade Distribution Podgorica sa 19,7 miliona eura.

"U sektoru naftnih derivata lider je Jugopetrol sa ostvarneih 136,26 miliona eura, u sektoru farmacije Apoteke Crne Gore Montefarm sa 59,3 miliona, a u sektoru medicinskih usluga Institut 'Simo Milošević' sa 10,6 miliona eura prihoda", kazao je Nikolić.

On je rekao da su na kraju izdvojili i kompanije koje ostvaruju rast prihoda, uz isti ili veći broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina, i koje ostvaruju pozitivan rezultat poslovanja i njih rangirali po prihodima.

"Njih 450 je zadovoljilo kriterijume. To su sve rastuće kompanije, a najveća među njima je Voli Trade sa ostvarenih 209,04 miliona eura prihoda", precizirao je Nikolić.

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori se realizuje u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, a pokrovitelj je Societe Generale banka Montenegro.

Ključni ciljevi projekta su da se, kroz promociju najvećih i najuspješnijih kompanija, promoviše pozitivna poslovna praksa, unaprijeđuje kultura finansijskog izvještavanja i stimuliše formalna u odnosu na neformalnu ekonomiju.

Publikacija Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori, biće predstavljena na svečanosti u srijedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније