Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

24. 12. 2017. 12:28 >> 11:56

PREPRUKE PKCG

Dosljedno primjenjivati zakonske propise

Za unaprijeđenje poslovanja u Crnoj Gori potrebna je dosljedna i efikasna primjena zakonskih propisa, intenziviranje aktivnosti nadležnih organa na suzbijanju poslovanja van legalnih tokova, kao i poboljšanje uslova za investiranje, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

"Dosljednja i efikasna primjena zakonskih propisa nameće se kao potreba radi obezbjeđivanja pravne sigurnosti, predvidljivosti i privlačenja novih investicija", navodi se u informaciji pod nazivom Crnogorska privreda u ovoj godini sa predlozima mjera za unaprijeđenje poslovanja, koju je pripremila PKCG.

U Komori smatraju da je, budući da će povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) dva procentna poena potencijalno oslabiti konkurentnost privrede, neophodno razmotriti i druge modalitete za saniranje javnih finansija, koji će istovremeno održati i unaprijediti konkurentnost.

"Tu se, prije svega, misli na dalju diferencijaciju stope PDV-a uvođenjem i druge, niže stope za osnovne proizvode za ljudsku ishranu, primjenu jedinstvene niže stope PDV-a u svim turističkim objektima za ugostiteljske usluge, bez obzira na kategoriju, kao i na sirovine i njihove prerađevine, kao što su meso, mlijeko i brašno", navodi se u informaciji.

Povećanje PDV-a i akciza, kako se dodaje, može uticati na dalje povećanje obima nelegalnog poslovanja, pa je potrebno intenzivirati aktivnosti nadležnih organa na suzbijanju poslovanja van legalnih tokova.

"Pored toga, efikasnije suzbijanje sive ekonomije zahtijeva ponovno uključivanje predstavnika privatnog sektora u rad nadležne komisije", ocijenjeno je iz Komore.

Ekonomiju Crne Gore u ovoj godini karakteriše, kako se navodi, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), zaposlenosti, zarada, obima usluga, posebno u turizmu, građevinarstvu i saobraćaju, neto stranih investicija, poreskih prihoda, depozita, kredita i aktive banaka, ali i visoka nezaposlenost i visok deficit robnog prometa sa inostranstvom.

"Veliki broj i visoki iznosi taksi, na nacionalnom i lokalnom nivou, opterećuju poslovanje privrede, pa je potrebno preispitati njihove iznose i smanjiti na način da će održavati stvarne troškove pruženih usluga", kazali su iz PKCG.

Neophodno je, kako se dodaje, nastaviti aktivnosti na unaprijeđenju uslova za investiranje, prvenstveno kroz dalji razvoj biznis zona od strateškog i lokalnog značaja, čime će se doprinijeti intenzivnijem korišćenju potencijala i privlačenju investicija, posebno investicija u proizvodnju, koje su značajan pokretač ekonomskog rasta.

"Rast crnogorske ekonomije moguće je postići povećanjem izvoza robe i usluga čemu moraju prethoditi podsticaji za rast produktivnosti i konkurentnosti, koje je potrebno definisati strategijom za podsticaj izvoza", rekli su iz Komore.

Ublažavanje robnog deficita ostvarivo je uz takozvani izvoz "na pragu", odnosno veći plasman domaćih proizvoda na domaćem tržištu kroz turizam, izvoz gotovih proizvoda, a ne sirovina i poluproizvoda, kao i supsticiju uvoza domaćim proizvodima.

"Nacionalno brendiranje u svim elementima koji ga čine, posebno turizam, investicije i izvoz robe i usluga predstavlja šansu Crne Gore. Potrebno je intenzivirati aktivnosti na brendiranju domaćih proizvoda, usluga i uopšte ponude, kako bi se unaprijedila prepoznatljivost", saopštili su iz PKCG.

U informaciji se navodi da je potrebno stvoriti ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda i to udruženim sredstvima i zajedničkim djelovanjem svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje, države, udruženja, proizvođača, trgovaca i potrošača.

"Neadekvatna kvalifikaciona i starosna struktura radne snage zahtijeva intenziviranje saradnje između obrazovnih institucija i privrede, nastavak aktivnosti na razvoju dualnog obrazovanja, sve u cilju stvaranja odgovarajućeg kadra za razvoj privrede", smatraju u PKCG.

U dijelu zakonodavstva potrebno je, kako se navodi, na adekvatan način urediti oblast radnih odnosa kako bi se dostigao odgovarajući nivo fleksibilizacije tržišta rada, te unaprijedili uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

"U okviru radnog zakonodavstva, posebnu pažnju treba posvetiti socijalnom dijalogu, koji sada nije uređen na adekvatan način", dodaje se u informaciji.

Unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture i regionalno povezivanje važno je za razvoj turizma i ukupne privrede.

"U godini pred nama očekuje se nastavak ekonomskog rasta, slabijom dinamikom. Crna Gora kao otvorena ekonomija suočava se, ne samo sa unutrašnjim, već i sa spoljnim rizicima", smatraju u PKCG.

Rizik, kako se navodi, može predstavljati servisiranje javnog duga zbog apresijacije dolara, dok nasuprot tome snažniji rast u zemljama Evropske unije (EU) može dati podstrek rastu domaće ekonomije.

"U narednom periodu mora se voditi računa o dinamici u sprovođenju strukturnih reformi, nastavku fiskalne konsolidacije, daljem privlačenju investicija, posebno u proizvodnju, kao i snažnijem jačanju konkurentnosti domaće privrede", zaključili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније