Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

14. 05. 2017. 13:33 >> 13:06

IZ OBLASTI TURIZMA

Nezaposlen 651 visokoškolac

Početkom maja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore bio 651 nezaposleni visokoškolac sa diplomom iz oblasti turizma, što je 6,5 odsto od ukupnog broja visokoškolaca koji čekaju na posao.

Kako je agenciji MINA saopšteno iz Zavoda, na njihovoj evidenciji nezaposlenih je, na dan 9. maj, bio 10.021 visokoškolac, odnosno 19 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, i oni su sistematizovani u oko 620 zanimanja, odnosno 55 grupa zanimanja.

„Istog dana, na evidenciji nezaposlenih bio je 651 nezaposleni visokoškolac sa zanimanjima turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, ili 6,5 odsto od ukupnog broja visokoškolaca“, kazali su iz Zavoda.

To, kako su naveli, u odnosu na isti dan prethodne godine kada ih je bilo 547, odnosno 5,8 odsto od ukupnog broja visokoškolaca, predstavlja povećanje od 19 odsto (povećanje ukupnog broja visokoškolaca u tom periodu bilo je 5,5 odsto).

„Najviše ih je sa završenim trogodišnjim studijama, njih 428 ili 65,7 odsto, zatim četvorogodišnjim – 214, odnosno 32,9 odsto, dok je magistara i mastera devet, odnosno 1,4 odsto“, precizirali su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, mogućnost zapošljavanja, kao osnovnog parametra za određivanje položaja nezaposlenih sa određenim zanimanjem ili grupom zanimanja na tržištu rada, posredno se može sagledati kroz odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude, kao i odnos obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez radnog staža, koji bi se mogli posmatrati kao tek izašli iz školskog sistema.

Tako je, kako su kazali iz Zavoda, odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude visokoškolskih zanimanja turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva u posmatranom periodu bio približan, odnosno nešto niži u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja (15,9 : 18,7 odsto).

„Dok je odnos obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez radnog staža kod ove grupe zanimanja povoljniji u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja, s obzirom da je kod analiziranih zanimanja zapošljavanje na godišnjem nivou bilo 34 odsto veće od priliva novoprijavljenih, a kod ukupnog visokog obrazovanja taj procenat je 11 odsto“, precizirali su iz Zavoda.

Kako su naveli, i dužina čekanja na zaposlenje može poslužiti kao jedan od pokazatelja položaja određenog zanimanja ili grupe zanimanja na tržištu rada.

„Tako je dužina čekanja na zaposlenje (preko jedne godine) kod analizirane grupe zanimanja povoljnija, odnosno manja u odnosu na ukupno nezaposlene visokoškolce (43,4 : 47,7odsto)“, kazali su iz Zavoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније