Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Tufik Softić ]

14. 07. 2023. 07:33 >> 13:26

BERANE

Sanacija Vasovih voda nije završena, to je još potencijalno opasna lokacija

Sanirano divlje smetlište Vasove vode kod Berana potrebno je redovno kontrolisati i javnost obavještavati o rezultatima monitoringa, odnosno o trenutnom stanju, kako bi se izbjegle neželjene posljedice. To je Portalu RTCG kazao direktor Ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandar Perović, upozoravajući mještane Beransela da je još rano za opuštanje i slobodan pristup toj lokaciji.

“Proces sanacije Vasovih voda ne treba smatrati završenim. Ova lokacija i dalje je potencijalno opasna”, kazao je Perović.

On smatra da su potrebne adekvatne analize, o čemu javnost mora biti obavještavana.

"Da bi se neko zemljište koje je duži niz godina korišćeno za nelegalno, nekontrolisano odlaganje otpada, kao što je slučaj sa Vasovim vodama, smatralo sanirano, potrebno je dokazati adekvatnim analizama, čime se jedino može utvrditi postojeće stanje”, upozorava Perović.

Direktor “Ozona” dodaje da imajući u vidu da je na toj lokaciji, sem komunalnog odlagan i drugi otpad, pa i opasni, jasno je da su i mjere sanacije i remedijacije morale biti kompleksnije, pa je upravo zbog toga veoma bitno javnost redovno informisati o svim bitnim parametrima monitoringa zagađenog zemljišta.

“Takođe, ne treba zaboraviti ni da je ta kontaminirana lokacija u neposrednoj blizini rijeke Lim, pa smatram da je potrebno i vršiti redovno uzorkovanje vode i informisanje javnosti i o tome”, kaže Perović za naš portal.

Prema njegovim riječima “tokom trajanja oporavka zemljišta lokalitet je moguće koristiti i za neke druge namjene, ali uz prethodno informisanje javnosti o činjeničnom stanju."

Da je stanje daleko od bajke, iako nakon svega izgleda gotovo idilično zeleno, smatra i mještanin Slobodan Lončar.

“Ne znam kada će ovdje biti potpuno bezbjedno da se na njemu igraju djeca ili da izađu izletnici”, kaže Lončar.

Direkcija za javne radove je još prije pet godina saopštila da je završena sanacija divlje deponije na Vasovim vodama, koja se odvijala u dvije faze, i zašta je utrošeno skoro milion eura.

Priča o Vasovim vodama dobro je poznata. To je možda, ako ne jedini, svakako prvi primjer građanskog aktivizma i pobune u Crnoj Gori koji se završio pobjedom građana nad sistemom.

Na ovom mjestu “privremeno” je, od 1995. pa sve do 2014. godine, odloženo makar pola miliona tona komunalnog otpada i napravljena najveća planina smeća na sjeveru države.

Poslije neviđenog otpora mještana Beransela koji je trajao nekoliko godina, pred lokalne izbore 2014. godine tadašnja Vlada je saopštila da odustaje od daljeg odlaganja otpada na ovom mjestu i da će Vasove vode biti sanirane.

Za pričinjenu štetu, ekološku i materijalnu, niko nikada iz tadašnje DPS lokalne vlasti nije odgovarao. Nije odgovarao niko ni od brojnih stručnjaka koji su pravili ekpertize i projekte za izgradnju regionalne deponije na ovom mjestu, našta je utrošeno još milion eura.

“Sada je na mjestu nekadašnjeg smetlišta izrasla trava koja simbolično odslikava našu veliku pobjedu. Ta trava ukazuje da se herojska borba mještana Beransela isplatila, jer smo uspjeli da natjeramo vlasti da saniraju najcrnju ekološku tačku u Crnoj Gori”, kaže Lončar.

On ističe da mještani Beransela žele da Vasove vode budu izletište koje će svjedočiti da je narod jači od svake sile, i opominjati da je ekologija i zdravlje preče od bilo kakvih investicija.

“To su naše želje i naša očekivanja. Ali, poslušaćemo stručnjake i ekologe koji upozoravaju da je ispod te okom vidljive zelene površine još uvijek planina smeća”, kaže Lončar.

Stručnjaci podsjećaju da javnost u to vrijeme nije bila na bilo koji način uključna u proces sanacije Vasovih voda, i smatraju da je sada potrebno izvršiti uvid u to kako i na koji je način taj posao obavljen.

“Važno je ozbiljno shvatiti upozorenje da je potreban redovan monitoring zemljišta ispod kojeg se raspada smeće, i zbog čega Vasove vode i dalje predstavljaju nevidljivu opasnost”, kaže direktor Ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandar Perović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније