Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

ББЦ на српском/РТЦГ Портал [ R.B. ]

02. 11. 2022. 17:29 >> 17:28

MIHOLjSKO LjETO

Jesu li oktobarske temperature pogled u klimatsku budućnost?

"I narednih dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme, bez padavina, sa temperaturom oko ili malo iznad prosjeka za ovo doba godine." Ovom rečenicom gotovo svakodnevno su se završavale informativne emisije u oktobru.

Iako su kiša, mraz i vjetar tipični za ovo doba godine, visoke temperature zabilježene su na Balkanu, ali i u drugim evropskim državama.

Posjetioci plaža u Evropi ovog oktobra uživaju u temperaturama od oko 30 stepeni, ali tako toplo vrijeme širom kontinenta zabrinulo je naučnike i borce protiv klimatskih promjena.

Ljetnja sezona je neočekivano bila produžena.

U Španiji je svaki dani u oktobru, osim prvog, bio topliji nego inače, objavila je nacionalna meteorološka agencija AEMET.

U Francuskoj su plaže bile prepune, a u nekim gradovima zabilježene su i tropske noći, gdje temperature nijesu padale ispod 20 stepeni.

Zašto je ovaj oktobar drugačiji i koji su rekordi oboreni?

"Veliki dio pomjeranja ka toplijem prosječnom vremenu i povećanim vremenskim ekstremima pripisuje se našim emisijama gasova staklene bašte", rekla je za BBC doktorka Vera Eori, predavačica o klimatskim promjenama na škotskom koledžu Rural.

U Njemačkoj je zabilježen najtopliji oktobar od kada su počele da se mjere temperature u toj zemlji 1881. godine, izvijestila je njemačka meteorološka služba.

"Doživeli smo oktobar sa temperaturama poput majskih... To je uvid u našu klimatsku budućnost", rekao je portparol njemačke meteorološke službe Uve Kirše.

Njemačka nije jedina zemlja u kojoj su oboreni temperaturni rekordi u oktobru 2022. godine.

U Austriji je takođe zabilježen najtopliji oktobar u istoriji mjerenja, saopštila je Centralna institucija za meteorologiju i geodinamiku zemlje.

Temperature su dostigle vrhunac i u Španiji - poslije ljeta obilježenog toplotnim talasima i katastrofalnim požarima, krajem oktobra dani su bili jako topli.

"Nijedan 27. oktobar nije bio tako topao kao ovaj", izvijestila je španska nacionalna meteorološka agencija.

Na jugu Španije, u gradu Moron de la Frontera, temperatura je prešla 34,5 stepeni.

Na kom nam je mjestu klima?

Svjetski lideri koji će prisustvovati COP27 u Egiptu od 6. do 18. novembra trebalo bi da preuzmu veliku obavezu da se spričeke dugoročne klimatske posljedice.

Samit UN o klimi, COP27, okuplja predstavnike zemalja kako bi razgovarali o borbi protiv klimatskih promjena.

Govoreći prije toga, Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, rekao je za BBC Njuz da zemlje moraju ponovo da daju prioritet klimatskim promjenama ili će se svijet suočiti sa katastrofom.

"Postojala je tendencija da se klimatske promjene stave na posljednju stranu", rekao je Gutereš.

"Ako ne budemo u stanju da preokrenemo sadašnji trend, bićemo osuđeni na propast", zaključio je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније