Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 06. 2015. 12:41 >> 12:33

KOTORANI NAJHUMANIJI

Za pet mjeseci 6.500 donacija krvi

Uloga nevladinih organizacija (NVO) u podizanju svijesti kod građana o dobrovoljnom davanju krvi je značajna, jer pomažu Zavodu za tranfuziju krvi da obezbijedi dodatne količine te tečnosti koje su im neophode, kazala je šefica Odjeljenja za komponentnu terapiju i distribuciju krvi, Nela Eraković.

Ona je u intervjuu za PR Centar, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14. juna, rekla da taj datum ima za cilj da skrene pažnju javnosti na „potrebe koje život znače“, kao i da se ukaže zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi.

Eraković je kazala da su NVO su stalni partneri Zavoda za tranfuziju krvi, navodeći da one, kroz klubove dobrovoljnih davalaca krvi, okupljaju ljude, a rade i na edukaciji i na motivaciji i organizuju akcije.

„U tim akcijama, mi uzememo dovoljne količine i rezerve koje su nam itetkako potrebne. Povodom 14. juna NVO iz Herceg Novog će imati jednu veću akciju, mi ćemo tamo ići u subotu, a u akciji će učestvovati oko 100 dobrovoljnih davalaca krvi“, navela je ona.

Eraković je ocijenila da je uloga NVO u podizanju svijesti kod građana o dobrovoljnom davanju krvi značajna, s obzirom da, kako je navela, kroz organizovana predavanja i edukaciju rade na zdravstvenoj prosvijećenosti i pomožu Zavodu da postigne da taj nivo kakav bi trebao da bude.

Govoreći o broju dobrovoljnih davaoca krvi, Eraković je kazala da je za prvih pet mjeseci zabilježeno 6,6 hiljada donacija, od čega su tri hiljade dobrovoljni davaoci.

„To je dosta dobar procenat za prvih pet mjeseci ove godine. Najveći procenat dobrovoljnih davanja krvi je u Podgorici, a u odnosu na strukturu stanovništva prednjači Kotor, koji  ima 79 odsto dobrovoljnih davaoca krvi“, rekla je Eraković.

Ona je objasnila da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, od 18 do 65 godina, tjelesne težine oko 55 kilograma.

„Dolaskom u Zavod, prvo se određuje krvna slika, a nakon ljekarskog pregleda, može se slobodno donirati krv.To može da radi muškarac na svaka tri mjeseca, a žena na svaka četiri mjeseca“, precizirala je ona.

Eraković smatra da je potrebno više treba raditi na edukaciji stanovništva.

„To mi, u Zavodu za tranfuziju krvi, radimo tokom proteklih godina, i organizujemo predavanja, okrugle stolove, tribine, gdje se ljudi uključuju počev od osnovnih srednih škola, fakulteta, javnih preduzeća i nevladinih organizaca. Na taj način radimo svi zajedno na tome da ova tema ne bude bauk“, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније