Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2015. 12:37 >> 14:39
2

SKUP U BUDVI

Među "Pink Panterima" 60 Crnogoraca

U proteklih osam godina u okviru projekta "Pink Panteri" identifikovano je 60 osoba iz Crne Gore koji su bili dio te grupe razbojnika, saopštio je direktor Uprave policije Slavko Stojanovica u Budvi na otvaranju devetog sastanka Operativne radne grupe na temu projekta – "Pink Panteri".

On je podsjetio da je projekat "Pink Panteri" počeo 2007. kao odgovor Interpola na sve veći broj pljački juvelirnica u svijetu.

"Podatak da je u razbojništivima, koja su obrađivana u okviru "Pink Panteri" projekta, obrađivano oko 800 lica direktno ili indirektno odgovornih za 370 razbojništava u 35 država, od čega je preko 60 osoba iz Crne Gore, od čega je pričinjena šteta od 330 miliona eura, nedvosmisleno ukazuje na problem sa kojim se pollicija suočava“, kazao je Stojanović u Budvi.

On je saopštio da je zahvaljujući ovom projektu širom slijeta uhapšeno preko 200 razbojnika.  Stojanović kaže da je značajan doprinos ovom projektu dala i crnogorska policija.

„Većina ključnih lica zbog kojih je projekat i oformljen ili je uhapšeno, ili se za njima traga ili već služe zatvorske kazne. Zbog toga možemo reći da je prvobitna Pink Panter mreža počinilaca dobrim dijelom razbijena“, saopštio je Stojanović.

Interpol: CG nam nesebično pomaže

Menadžer projekta “Pink Panteri”, ispred Generalnog sekretarijata Interpola, Vilijam Labrier kazao je da su mnogi članovi te kriminalne grupe uhvaćeni zahvaljujući doprinosu crnogorske policije.

“Od 800 lica je registovano kao pripadnici Pink Partner grupe, a veoma je teško tačno odrediti koliko Crnogoraca je uključeno u ovu grupu, ali oko 60 njih je registrovano do sada. Teško je odrediti koliko ih je zbog toga što neki potiču recimo iz Bosne, Hrvatske ili Srbije. Ali Crnogoraca je oko šest odsto od ukupno registovanih.  39 odsto pripadnika je iz Srbije”, kazao je Labrier za TVCG.

On  je kazao da Interpol ima nesebičnu podršku crnogorske policije u bilo kom slučaju, u kojem su uključeni naši državljani.

“Oni (crnogorska policija) su uključeni, daju doprninos u pogledu DNK podataka, otisaka prstiju dostavljanja fotografija. Nijedan slučaj se ne može riješiti bez saradnje crnogoske policije”, dodao je Labrier.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući crnogorskoj policiji, Interpol je uhapsio mnogo članova grupe Pink Panter.

“Posebno od 2005. do 2010. godine, i uspjeli smo da smanjimo aktivnosti Pink Pantera. No, i dalje moramo biti budni i držati pažnju. U prethodnom periodu nije bilo važnih slučava u kojima su bili uključeni crnogorski državljani. Mi smo oformili mrežu u kojoj je policija Crne Gore mnogo važna, a u okviru projekta ima 40 država članica”, navodi Labrier.

On kaže da Crna Gora nesebično pomaže Interpolu.

“Kada imamo slučaj razbojništva u juvelirnici u inostransvu, a počinilac živi u Crnoj Gori , a između Crne Gore i države u kojoj je izvršeno krivično djelo ne postoji sporazum o ekstradiciji  tu se može pojaviti problem, jer crnororske vlasti ne  mogu da izruče osumnjičenog u tom slučaju, Ali Crna Gora ima dobru namjeru i predlaže da ona goni počinioca. No, država najčeše ne prihvati taj predlog već sačeka da traženo lice otputuje u drugu državu i da ga tamo uhvate. Ali Crna Gora hoće da sarađuje”, poručuje Labrier.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније