Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

25. 03. 2015. 12:51 >> 15:07

U CRNOJ GORI

Registrovano 87.000 komada oružja

U Crnoj Gori ima oko 87 hiljada komada registrovanog oružja, saopštio je generalni direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Abid Crnovršanin, na predstavljanju novog Zakona o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta.

Crnovršanin je pozvao građane koji su vlasnici ilegalnog oružja, da ga predaju policiji i da za to neće imati nikakve posljedice.

"U Crnoj Gori ima oko 87 hiljada komada registrovanog oružja. Kada je u pitanju broj ilegalnog oružja, taj podatak nemamo i svaka procjena je nezahvalna", kazao je Crnovršanin.

Novi zakon predviđa da vlasnici ilegalnog oružja mogu oružje predati policiji, bez trajnih posljedica. To znači da se ilegalno oružje može predati kada to vlasnik odluči.

"Ovo se odnosi na građane koji odluče da dobrovoljno predaju oružje. Svi oni koji to ne urade, a policija tokom svojih aktivnosti pronađe ilegalno oružje, čine krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina“, poručio je Crnovršanin.

Novi Zakon o oružju propisuje nabavku, držanje, nošenje, sakupljanje, prenošenje, kao i uslove za proizvodnju, ispitivanje i obilježavanje vatrenog oružja. Takođe, reguliše popravljanje i prepravljanje, promet i prevoz i osposobljavanje građana za pravilnu upotrebu vatrenog oružja.

„Novi zakon predviđa i odeređene novine u odnosu na prethodni. To su Evropska isprava o oružju, zatim novina je da će se oružni list o držanju i nošenju oružja izdavati na 10 godina, umjesto na pet, kako je bilo predviđeno prethodnim zakonom. Obaveza je vlasnika oružja da u roku od 30 dana od dana isteka oružnog lista, podnese zahtjev za izdavanje novog. Ukoliko vlasnik oružja to ne uradi, MUP će ga pisanim putem opomenuti i dati mu novi rok za koji je dužan da podnese zahtjev za izdavanje oružnog lista. Ukoliko vlasnik oružja u predviđenom roku ne dostavi zahtjev za izdavanje oružnog lista, oružje će se oduzeti“, kazao je na konferenciji za novinare Crnovršanin.

(Agencija Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније