Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2014. 20:27 >> 20:27
1

ČEKA SE KONTROLA

Turske vakcine još u skladištima

Četiri mjeseca od donacije Turske Vlade 22 hiljade doza petovalentnih vakcina za djecu, i dalje se, umjesto u zdravstvenim ustanovama, nalaze u skladištima Montefarma. Vakcine nijesu završile u bolnicama zbog procedure o odgovarajućim sertifikatima na kojima insistira Agencija za ljekove pa je zatraženo njihovo vještačenje u Belgiji.

To sve ne bi bilo toliko čudno da u međuvremenu ovih vakcina nema u bolnicama, zbog čega ih Fond za zdravstvo kupuje na tržištu i za to troši ogroman novac.

Sa nestašicom petovalentnih vakcina za djecu kubure sve zemje regiona. Crna Gora je u junu obezbijedila doze za naredne tri godine i to po cijeni od skoro 17 eura za jednu. No, u julu je stigla dobra vijest. Vlada Turske Crnoj Gori je donirala potrebnu godišnju količinu. Četiri mjeseca kasnije vakcine su i dalje u skladištu.

"Te vakcine su, kako ste rekli, stigle u Crnu Goru 6. juna. Međutim, one su i dalje na skladištu Montefarma. Nijesu stavljene u promet iz razloga što je Agencija za ljekove, u skladu sa važećom regulativom, traži, i tražila je, sertifikat ponovne kontrole", kazao je direktor Fonda zdravstva, Kenan Hrapović.

Tako donacija Turske nije imala neophodnu propratnu dokumentaciju, a riječ je o državi koja nije članica EU.

U Agenciji za ljekove kažu da nijesu imali dilemu. Zakon o ljekovima je jasan. Da bi vakcine, naročito one rizične, pustili u promet, moraju imati sertifikat ponovne kontrole, koji u ovom slučaju izdaje samo laboratorija za kontrolu petovalentnih vakcina iz Belgije. I zato je dokumentacija iz Turske sada upravo u Belgiji.

"Ova predmetna serija, koja je predmet donacije, nije puštena u promet, ni u EU, ni u regionu. Ona je puštena u promet samo u Turskoj. I zbog toga moramo uraditi ono što naš zakon nalaže, to je da dobijemo potvrdu nadležnog organa iz EU, jer, ponavljam, naša regulativa je usaglašane sa Evropskom", istakla je pomoćnica direktora Agencije za ljekove, Željka Bešović.

Dok se čeka odluka Agencije iz Belgije, Montafarm, umjesto onih na lageru, koristi vakcine drugog proizvođača. Zbog drugih procedura, kažu, trpi crnogorsko zdravstvo.

"Godišnja doza, od 22 000 doza vakcina, koje smo dobili iz Turske kao donaciju, mogla je da se iskoristi u narednih godinu dana da mi shodno ugovoru koje imamo sa dobavljačem za trogodiošnji sporazum povučemo manje vakcina od njih i da uštedimo sigurno 150 hiljada ili 200 hiljada eura za 2015. godinu", izjavio je direktor Montefarma, Budimir Stanišić.

"Ono što nije dobro je da vakcina stoje na lagerima, a mi u međuvremenu kupujemo po mnogo većim cijenama nego što smo dobili ovu donaciju na evorpskom tržištu", nagalsio je Hrapović.

U Agencij za ljekove kategorični su da bi prije prihvatanja bilo koje donacije Fond za zdravstveno osiguranje morao da detaljno izuči Zakon o ljekovima Crne Gore. Kažu nam da odgovor iz Belgije očekuju za 10 dana.

"Ako odgovor bude pozitivan, moguće je uraditi kontrolu ove serije vakcina. Potrebno je uzeti određen broj uzoraka, prema specifikaciji laboratorije i poslati ih na kontrole. Sam postupak kontrole sigurno ne može trajati ispod tri nedjelje", rekla je Bešović.

Ako bi sve teklo po planu, a najčešće ne bude tako, sertifikat Agencije iz Belgije ne može se očekivati ni za mjesec. A upravo je on jedini preduslov da se vakcine nađu u bolnicama.

I ne zaboravimo, i petovalentne vakcine imaju rok trajanja, namijenjene su najmlađima i svima bi trebalo da bude prioritet njihova zdravstvena bezbjednost.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније