Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

23. 09. 2014. 15:05 >> 20:10

KANDIDATI ZA VDT-A

Učinili bi tužilaštvo efikasnijim

Kandidati za vrhovnog državnog tužioca Vesna Gačević Rugova i Dragoljub Strugar poručili su da će, ukoliko budu izabrani na tu funkciju, učiniti da tužilaštvo radi efikasnije i odgovornije.


Oni su danas, tokom saslušanja na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kazali da za VDT-a ne treba da bude izabrana stranačka ličnost.

Gačević Rugova je kazala je da je njen radni vijek, koji je provela na pravosudnim funkcijama u različitim gradovima i državama, išao uzlaznom putanjom.

Ona je rekla da se ni u jednom momentu svog radnog vijeka nije politički opedijelila, navodeći da advokatura, kao politika, traži cijelog čovjeka.

Strugar: Nijesam član partija

„Od ove Skupštine tražim da izabere kandidata koja neće biti partijska ličnost, nego će profesionalno raditi svoj posao“, kazala je Gačević Rugova.

Strugar je kazao da radi kao advokat 20 godina, navodeći da je poslednje dvije godine član Advokatske komore.

„Nijesam član nijedne političke partije. Politikom se nikad nisam bavio i odluku da se prijavim na ovaj konkurs, donio sam potpuno samostalno“, naveo je on.

Strugar je rekao je da smatra da posjeduje moralni dignitet, dostojansvo, znanje i stručnost i hrabrost da obavlja funkciju za koju se prijavio.

„Moja je namjera da, ako budem izabran na dužnost VDT, prvo da učinim da napada na tužilaštvo i instituciju bude manje, da učinim ukupni rad te institucije boljim, efikansijim i odgovorim“, poručio je on.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, pitao je kandidate da li bi pustili braću Bigović, koji se sumnjiče da su saučesnici u ubistvu Jovana Kosaća u Herceg Novom, bez pritvora.

Strugar je kazao da postoje slučajevi o kojima ne može da se priča, a da se ne posjeduje dovoljno informacija, navodeći da je o tom slučaju informisan samo iz medija.

„Iskreno da vam kažem, ljudski nije bilo u redu da oni budu pušteni. Bilo je u redu da je određen pritvor od osam dana, u tom slučaju postupak je trebalo razdvojiti“, rekao je Strugar, navodeći da smatra da tužilac nije napravio grešku.

Gačević Rugova je kazala da je tužilac trebao da odredi pritvor od 48 sati i da ide sa predlogom za određivanje pritvora sudiji za istrage, koji određuje pritvor.

Tužilaštvo najmanje reformisano

„Mislim u toj konstalaciji i zbog javnog mnjenja i zbog svega, to je trebalo uraditi", navela je ona.

Veljka Vasiljevića iz DF-a zanimalo je da li kandidati smatraju da je formiranje Specijalnog tužilaštva rehabilitacija sadašnjeg tužilaštva za nerad u određenim pitanjima i slučajevima, kako je naveo, za saučešništvo u djelima organizovanog kriminala.

Gačević Rugova je kazala rekla je da je tužilaštvo najmanje reformisano i da su najslabiji rezultati te institucije.

„Sama činjenica da se od dobronamjernim pritiskom međunarodne zajednice, a kroz postojeće stanje stvari u državi ukazala potreba za osnivanjem još specijalnijeg državnog tužilaštva, nameće se jasan odgovor. Prethodno specijalno tužilaštvo je imalo učinak ravan nuli“, smatra ona.

 

Strugar je kazao da nema procesa koji je započet u Specijalnom tužilaštvu, a da presuda nije ukinuta, navodeći da nije siguran da je to samo propust tužilaštva.

On smatra da svi moraju da se zapitaju da li je tu samo u pitanju loš rad tužilaštva, tužilaštva i suda ili nešto treće.

Vladislav Bojović iz DF-a pitao je kandidate koji su razlozi za izostanka rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako ocijenjuju rasvjetljavanje afere Snimak.

Strugar je kazao da je očigledno da su rezultati izostali, jer su, kako je naveo, sve presude solobađajuće.„Ako nema osuđujućih presuda, ako optužnice nisu opstale, rezultati su izostali“, naveo je on.

Gačević Rugova je, govoreći o aferi Snimak, kazala da su nečinjenjem Tužilaštva najviše štete imali potencionalni izvršioci tog krivičnog djela.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Milorad Vuletić, pitao je Gačević Rugovu, da li je osim advokatske struke, još nešto radila u Crnoj Gori.

Plan, pa timovi...

Gačević Rugova je kazala da nije radila u stranoj državi dok je obavljala funkciju u Đakovici, već u istoj državi čiji je sastavni dio bila Crna Gora.

„Ne prihvatam da sam ja radila u stranoj državi. Naprotiv, ja sam za Crnu Goru mnogo uradila, nadala sam se da ćete to provjeriti, što bi bilo potpuno normalno“, poručila je ona.

Vuletić se izvinio Gačević Rugović, navodeći da mu nije bila namjera da zazove emotivnu reakciju kod nje.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, pitala je kandidate koji su dometi finansijske istrage, i šta tu treba poboljšati da se bolje prate tokovi novca.

Strugar je rekao da sve treba ispitati, navodeći da nije državni tužilac kriv za sve što ne valja u državi.

Gačević Rugova je kazala da finansijske istrage u Crnoj Gori nijesu dotaknute. „Mene začuđuje kad kažu iz tužilaštva da do sad nijednu finansijsku istragu nijesmo dobili kao predmet na stolu“, navela je ona.

Poslanica Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica, pitala je koji su prvi koraci koje bi preuzeli kandidati da budu izabrani za VDT.

Strugar i Gačević i Rugova su kazali da bi se naprije upoznali sa problemima u radu te institucije, napravili plan, formirali timove.

 

 

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније