Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2014. 11:11 >> 11:13

90 TAKMIČARA

U Baru međunarodni šampionat u telegrafiji

U Baru će se sjutra održati Međunarodni šampionat u Morzeovoj telegrafiji, a takmičiće se 90 takmičara iz 16 zemalja, saopštili su organizatori.

 

Šampionat će sjutra biti svečano otvoren u sali Doma kulture, a na događaju će govoriti ministarka odbrane, Milica Pejanović-Đurišić, potpredsjednik Opštine, Dragan Simović i predsjednik Saveza Radioamatera Crne Gore, Obrad Stanišić.

Takmičari će se nadmedati u prijemu brze Morzeove telegrafije. Šampionat će trajati do 16. septembra u hotelu Sidro i u Luci Bar.

„Na šampionatu će učestvovati 90 takmičara iz 16 zemalja i 10 internacionalnih sudija  kvalifikovanih za takva takmičenja. Takmičiće se i crnogorska  ekipa, a učestvovaće i predstavnici  Albanije, Bjelorusije, Bugarske, Danske, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Italije, Makedonije,Poljske,Holandije,Rumunije, Rusije, Srbije i Švajcarske”, naveli su organizatori.

Oni su naveli da se Crna Gora kandidovala za takmičenje i zbog činjenice da se ove godine obilježava 110 godina od kada je prvi put emitovala signal “Markonijeva” radio stanica, na brdu Volujica iznad Bara.

„To se desilo u vrijeme kralja Nikole čime je Crna Gora , među tada rijetkim zemljama u svijetu zakoračila u moderno telekomunikaciono doba. U to vrijeme, početkom 20. vijeka prosto je bilo nezamislivo da jedna država na Balkanu, mala Crna Gora nekoliko godina nakon nastanka prvih bežičnih telekomunikacija u Evropi instalira ovakav pogon.Tada još nijesu postojale telekomunikacione norme niti strucnjaci za ove oblasti, već su to bili entuzijasti elektromehanike, kako se tada nazivala ova tehnika“, navodi se u saopštenju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније