Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milena Stanojević

25. 03. 2024. 14:06 >> 14:06

*Air Quality Monitoring System*

Crnogorski projekat u konkurenciji za nagradu Svjetskog samita o informacionom drustvu

Projekat “*Air Quality Monitoring System*”, prvi projekat u okviru koncepta Cetinje Smart City, nominovan za priznanje u kategoriji *e- Environment* koje se dodjeljuje u okviru Svjetskog samita o informacionom društvu WSIS 2024.

Na projektu je radio doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti vještačke inteligencije u medicini  i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona Ivan Martinović koji nam otkriva da je projekat  bio u konkurenciji 1049 projekata iz čitavog svijeta, te da je selektovan u 360 projekata raspoređenih u 18 WSIS akcionih linija.

“U okviru ovog projekta napravljen je  IoT  sistem za praćenje životne sredine u lokalnoj zajednici koji obezbjeđuje podatke o kvalitetu vazduha, nivou buke, a takođe i vremenske parametre u okviru različitih dijelova grada, doprinoseći na taj način konceptu smart Cetinje”, naveo je Martinović.

Dodao je da ovaj projekat ima za cilj i da edukuje mlade u STEM oblastima.

“U okviru projekta organizovane su radionice u Američkom uglu na Cetinju gdje su polaznici mogli da dobiju znanja u oblastima elektronike, 3D modelovanja, 3D štampe, ali i da kroz praktičan rad realizuju svoje ideje. Ovaj projekat predstavlja važan korak prema konceptu pametan grad i takođe doprinosi poboljšanju znanja u oblasti STEM nauka.  Veoma sam zadovoljan rekacijama polaznika radionica koje sam inspirisao da se angažuju kada je u pitanju digitalna tehnologija koja ima za cilj da se poboljšaj kvalietet ljudskog života”, kaže Martinović.

On pojašnjava da kako bi crnogorski projekat osvojio nagradu jedan od faktora koji utiču je i javno glasanje, pa poziva sve da glasaju za ovaj projekat. Kako bi to bilo moguće prethodno se treba registrovati na linku WSIS Prizes 2024.

 Projekat “*Air Quality Monitoring System*”, je realizovan uz podršku Američkog ugla na Cetinju i predstavlja prvi Internet of Things projekat kreiran u Crnoj Gori koji je prepoznat od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) krovne organizacije za informaciono-komunikacione tehnologije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније