Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.J.

19. 04. 2024. 09:59 >> 10:01

po romanu ognjena spahića

"Pod oba Sunca" večeras u Tivtu

Predstava „Pod oba Sunca“, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, prema romanu Ognjena Spahića, u dramatizaciji Stele Mišković i režiji Borisa Liješevića biće izvedena večeras u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u 20.00 časova.

Reditelj Liješević ističe da ova priča dolazi iz kolektivnog (o)sjećanja generacija kojima je jedan stari svijet nestajao pred očima, te da slike raspada nosimo do groba kao kolektivnu traumu koja je, neprerađena, postala biografija prostora, vremena i svih nas u njemu.

“Po ruševinama starog svijeta već hodaju novi ljudi sa novim frizurama, ishranom, stavovima, navikama, muzikom, srećni, bezbrižni i nedodirljivi. Brinu ih samo prazne biografije. Ne znaju da su rođeni na ruševinama i da tlo kojim gaze nije mekano, podatno i prijemčivo, već da je to teška zemlja natopljena krvlju, krivicom, zločinom, grijehom, ćutanjem, traumom, bijesom. U jednoj pijanoj noći na svetioniku, tokom vikenda koji je trebalo da bude najljepši u životu i da donese dugo očekivanu trudnoću, počinje apokalipsa, koja će završiti iza granica svijeta. Apokalipsa u kojoj progovara neki drugi Mediteran, ne onaj egzotični i neodoljivi, već krvavi, tjeskobni, neprijatni, zagušljivi, zlokobni, zlotvorni”, zapisao je reditelj.

Liješević dodaje da je težak zadatak uroniti u svijet Spahićevih junaka, u ćutanje koje ih skoro tri decenije guta, u potiskivanje i guranje pod tepih, koje razjeda svijest i pretvara se u mržnju.

U takvom prostoru, kako navodi, bore se dva sunca, dva svijeta, dva vremena, ustrojstva. Zajednička im je neplodnost i krik za djetetom, za produženjem vrste, za trajanjem. Krik za životom.

U predstavi igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Marija Maša Labudović, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kostimografiju Lina Leković, muziku Nina Perović. Asistentkinja režije je Nina Martinović, a kostimografkinja Mia Đurović.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, a objavljen je 2020. godine.

Iz Centra za kulturu Tivat navode da se ulaznice po cijeni od 7 eura mogu kupiti na blagajni Centra za kulturu Tivat od 10.00h – 13.00h, 2 sata prije predstave, kao i putem fakture u dogovoru sa službenicom blagajne pozivom na broj +382 69 342 799.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније