Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ TVCG ]

14. 03. 2024. 09:01 >> 09:02
1
Čitaj mi:

Radulović

Očekujemo da set medijskih zakona pred Skupštinom bude do aprila

Mišljenje eksperata o setu medijskih zakona stiglo je na adresu Ministarstva kulture i medija, kazala je predsjednica Društva profesionalnih novinara Crne Gore Mila Radulović. Novine su, između ostalog, izmjene Zakona o javnom servisu, obavezna registracija portala, jačanje samoregulacije. Očekuje se da će poslanici o setu medijskih zakona odlučivati do kraja proljećnjog zasjedanja Skupštine.

"Mišljenje je stiglo u Ministarstvo kulture i medija i oni dananonoćno rade na njemu kako bi preglozi bili spremni do aprila. Civilni sektor se uglavnom usaglasio oko većine stvari koji nijesu sporne sa aspekta usaglašavanja sa standardima Evropske unije. Međutim i tu imamo velike pritiske prije svega na Agenciju za elektronske medije, jer je problem portala i društvenih mreža u našoj državi veoma vidljiv i teško rješiv i bojim se da ni ovim setom zakona se to neće regulisati. Poseban je problem tehnoloških standarda koji se brzo mijenjaju i dok mi usvojimo ove zakone, već ćemo morati ići u njihovu izmjenu, zbog recimo dijela o vještačkoj inteligenciji, društvenim mrežama", kazala je Radulović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona naglašava da su novinari možda u boljoj poziciji kada se govori o medijskoj strategiji koja predviđa set stvari, od profesionalnih do socio-ekonomskih standarda. Ekspreti Savjeta Evrope, insistiraju na profesionalosti medija i na jačanju samoregulacije, odnosno jačanju etičkih standarda koji su, kaže, nažalost rastegljivi.

DPNCG i Sindikat medija su, kako je dodala, promovisali rješenje koje postoji u Hrvatskoj da se u statutima redakcija utvrde unutrašnji odnosi, da se zna šta je čiji posao i da se niko ne može miješati u uredničku nezavisnost.

Radulović ističe da su predlozi bili sporni u dijelu zakona o javnom servisa i audio-vizulenim sadržajima i to je sa novom upravom u Ministarstvu revidirano i unaprijeđeno.

"Što se tiče javnog servisa, on je bitan za građane, jer ga plaćaju, a eksperti insistiraju na primjerima Slovenije i Hrvatske, da institucionalna, profesionalna, operativna i urednička nezavisnost mora biti osigurana i ne smije biti organičeno ni jednim zakonom. Postoji dosta zakona koji to ograničavaju i smatram da će se dosta raditi na toj promjeni. Unijete su i izmjene u formiranju Savjeta javnog servisa, kako bi se osigurala nezavisnost i tog tijela, ali suština je što taj savjet predstavlja državu. Taj dio će dosta zavisiti od Skupštine, ali je dobro što se izmjenama predviđa povećanje godina iskustva za ljude koji su u javnom servisu. Vidimo da su medijskoj sferi svi eksperti i rade ono o čemu ništa ne znaju, nemaju iskustva, diploma, i trebalo bi najmanje 10 godina novinarskog iskustva, da ne pričamo o rukovodećim pozicijama, da bi se bavili ovako važnim stvarima", naglašava Radulović.

Dodaje da danas imamo sastave savjeta, ne samo javnog servisa, gdje sjede ljudi da bi primali novac, a ništa ih ne interesuje ili ne znaju i služe da proturaju lične ili tuđe interese.

"Bojim se da parlament neće tako lako dići ruke od javnog servisa i neće dozvoliti da izgubi kontrolu, ali se nadamo da će se rukovoditi javnim interesom, a ne političkim", naglasila je Radulović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније