Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

22. 02. 2024. 20:34 >> 20:34
1
Čitaj mi:

nvo juventas

Za dijeljenje eksplicitnih snimaka maloljetnicima prijeti osam godina zatvora

Da vršnjačko nasilje ne jenjava, pogotovo ono u sajber prostoru upozorava statistika. Istraživanje NVO Juventas pokazuje da je svaki peti srednjoškolac trpio neki oblik nasilja. Na međunardni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja struka poručuje da je među djecom učestalo i dijeljenje seksualno-eksplicitnog sadražaja, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do osam godina.

Vršnjačko nasilje, često u Crnoj Gori, seli se na internet. Posljednji primjer je dijeljenje seksualno-eksplicitnih snimaka maloljetne osobe. Dječaci osumnjičeni za to krivično djelo, mogli bi provesti u zatvoru i do osam godina. Iako je zaprijećena dugogodišnja robija po mišljenju struke, time se neće riješiti problem.

"Ne smatram da je mala kazna od jedne do osam godina, sama činjenica da jednu osobu osudimo na dugogodišnju kaznu zatvora, da li će značaj te kazne shvatiti druga malodobna lica, šta ćemo ako su oni ispod 14 godina, oni nijesu krivično odgovorni", kazao je advokat Spasoje Novićević.

Odgovornosti za svoje dijete roditelji ne mogu da se oslobode, kaže sagovornik TVCG.

"Mislim da moraju najprije roditelji da se zapitaju, sa obje strane, kako je moguće da se na eksplicitnim snimcima nalazi malodobna osoba i zašto je njihovo malodobno dijete je spremno da radi takve stvari", kazao je advokat Novićević.

Nije samo zakon prepoznao da je dijelenje seksualno-eksplicitnog sadražaja postalo sve popularnije među djecom, već to potvrđuje i istraživanje Juventasa i iskustvo školskih psihologa.

"40 posto ispitanih srednjoškolaca od njih 900 je reklo da ili ne želi da odgovori ili da je pretrpjelo neki oblik sajber nasilja, odnosno, osjećalo se povrijeđeno zbog neke objave na društvenoj mreži", kazala je Marija Ružić-Stajović iz NVO "Juventas".

"Imali smo dva slučaja internet nasilja a ima ga bojim se mnogo više i posljedice su mnogo teže. Ima i onih koji ne prijavljuju iz straha od neke odmazde i straha da će se to pogoršati. Imamo i veliki procenat djece koji znaju da se to dešava i oni su samo posmatrači", kazala je Milica Pušonjić, psihološkinja u OŠ „Savo Pejanović“ u Podgorici.

Prema istraživanju Juventasa, svaki peti srednjoškolac je žrtva, a više od polovine su svjedoci nekog oblika nasilja.

"Mi smo nekako u konstantnom strahu da će nas neko osuditi, bojimo se i nasilnika što je prirodno ali moramo o tome i da razgovaramo", kazala je Anja Vojvodić iz Unije srednjoškolaca.

I razgovara se kaže Vojvodićeva, ali se ne prijavljuje. Zbog toga je rješenje problema daleko, a struka ga vidi u prevenciji, epmatiji i zajedničkoj akciji. Osim toga, kažu da važno je da djeca imaju osobu od povjerenja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније