Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

15. 02. 2024. 19:50 >> 21:56
1
Čitaj mi:

SPREČAVANJE NEČOVJEČNOG PONAŠANJA

Evropski komitet zabrinut zbog prekoračenja ovlašćenja pripadnika policije

U Evropskom komitetu za sprječavanje mučenja i nečovječnog postupanja, zabrinuti su zbog, kako kažu, prekoračenja ovlašćenja i torture pripadnika crnogorske policije u pojedinim akcijama. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da se neće solidarisati sa policajcima koji prekorače ovlašćenja, što očekuju i u Akciji za ljudska prava.

Mučenje ili bilo kakvo nečovječno postupanje policajaca strogo je zabranjeno. Crnogorski policajci se, kako smatraju u Evropskom komitutetu za sprječavanje mučenja i nečovječnog postupanja, često ogluše o ovo pravilo.

"Posljednji izvještaji komiteta o Crnoj Gori razlog su za zabrinutost u pogledu zlostavljanja koje su službenici policije nekada namjerno sprovodili", kazao je predsjednik CPT-a Alan Mitchell.

Više neće, obećava ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji tvrdi da poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori ide uzlaznom putanjom, uprkos činjenici da nas čeka još posla.

"Ne smije postojati solidarnost sa policijskim službenicima koji su spremni činiti torturu i demonstrirati nečovječno ponašanje prema građanima. Jačanje institucija policijskog aparata i profesionalizacija policijskog kadra zaista jeste neophodnost. Na ništa manje nećemo pristati", kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

"Ohrabrujućeje to što smo upravo čuli.. Takvu posvećenost i obavezivanje moramo da pozdravimo. Komitet očekuje da ćemo tokom naredne posjete vidjeti i dokaze za ovo što šte obećali", kazao je predsjednik CPT-a Alan Mitchell.

Dokaze očekuju i u Akciji za ljudska prava koja se godinama bavi slučajevima policijske torture. Napretka je kažu bilo, ali ne suštinskog.

"Od prethodnog ministra Adžića doživjeli smo da javno opravdava ljude koje je tužilaštvo optužilo za najteži oblik zlostavljanja, a to je iznuđivanje iskaza, teško nasilje. Doživjeli smo da bivši ministar u trajanju od 9 mjeseci od kako je znao za optuženje odbija da suspenduje te ljude, javno ih podžavajući", kazala je Tea Gorjanc Prelević iz NVO Akcija za ljudska prava.

A kako planiraju da se izbore sa službenicima koji prekorače ovlašćenja, predstavnici Komiteta imaće priliku sjutra da čuju i od potredsjednika Vlade Alekse Bečića i glavnog specijalog tužioca Vladimira Novovića.

Očekuju, kažu, da će odgovor obojice biti nulta tolerancija na policijsku torturu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније