Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

31. 01. 2024. 13:45 >> 13:47
1
Čitaj mi:

mandić - đonlešaj

Budućnost CG u poštovanju ljudskih prava i vjerskih sloboda

Budućnost Crne Gore počiva na poštovanju ljudskih prava i vjerskih sloboda što direktno vodi ka pomirenju različitosti koje postoje na ovim prostorima, kazao je predsjednik Crne Gore Andrija Mandić.

On je to kazao tokom sastanka sa Njegovom ekselencijom nadbiskupom barskim, monsinjorom Rokom Đonlešajem.

Mandić je, prije svega, nadbiskupu Đonlešaju poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, tom prilikom posebno ističući da je Hrišćanstvo duboko ugrađeno u same temelje ove države.

"Predsjednik Skupštine se osvrnuo na istoriju jedinstvenog Hrišćanstva, a potom na vrijednosti koje su Pravoslavna i Katolička crkva dijelile na ovom prostoru, podsjećajući se i na vremena okupacije, kao i djelovanja totalitarnih režima koji su za cilj imali da ugase hrišćansku vjeru", navodi se u saopštenju.

Mandić je nadbiskupa barskog upoznao sa njegovom inicijativom da se uz izmjene Zakona o državljanstvu našim iseljenicima omogući da osnaže vezu sa svojom zemljom, ističući da bi to značajno pomoglo i vjernike nadbiskupije barske jer se veliki broj njih nalazi upravo u inostranstvu.

"Predsjednik je dodao da je Crna Gora dovoljno velika da svi živimo zajedno u miru i slozi. Zaključio je da je imperativ - da kao društvo očuvamo porodicu, kao i kulturno-istorijsko nasljeđe", saopšteno je iz Skupštine CG.

Đonlešaj je Mandića upoznao sa radom Barske nadbiskupije i istakao da je njegova inicijativa vezana za državljanstva, a kada su u pitanju oni koji žive izvan Crne Gore jako dobra, te mu poželio da dobije većinsku podršku za tako dobru ideju.

Važna tema razgovora je bilo i pitanje restitucije, kao i položaj Katoličke crkve i njenog odnosa sa vlastima u Crnoj Gori.

Monsinjor Đonlešaj je, kako se saopšteno, istakao da se Barska nadbiskupija uvijek snažno zalagala za izgradnju bolje budućnosti u Crnoj Gori.

"Mandić je nadbiskupa barskog obavijestio da ne samo Katoličkoj crkvi, već svim tradicionalnim vjerskim organizacijama država treba da izađe u susret time što bi onu imovinu koju su oduzeli totalitarni režimi, a koja nije prevedena u neku drugu namjenu, trebala da vrati njenim pravim vlasnicima", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka, Mandić se nadbiskupu Barskom zahvalio na posjeti, pri tom ističući da ima i želje i energije da riješi probleme koji se tiču kako vjerskih zajednica, tako i svih građana Crne Gore. Tom prilikom Mandić je nadbiskupu barskom uručio posebna izdanja Gorskog vijenca na srpskom i engleskom jeziku i Ljetopisa Popa Dukljanina.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније