Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

25. 01. 2024. 18:16 >> 18:16

DAMJAN ĆULAFIĆ

Preliminarni rezultati popisa porazni ali ne i neočekivani

Potpredsjednik Opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da iako su preliminarni rezultati popisa stanovništva koji se odnose na Berane porazni, nijesu bili neočekivani. Napominje da treba imati na umu da se podaci iz 2011. godine odnose na prostor Berana i Petnjice, koja je, tek kasnije, administrativno odvojena u posebnu opštinu. U Beranama je 2011. godine živjelo 28.488, a sada živi 25.162.

"Negativan trend prevashodno iseljavanja iz Berana, bez jačeg motiva kod ljudi da se u Berane vraćaju, da u Beranama svoja znanja primjenjuju, razvijaju, da investiraju, da ovdje porodice formiraju i žive, očito da je ostavio vrlo opor trag. Novi podaci su, zapravo, samo pokazatelj stanja i stepena zapuštenosti jedne od najpotentnijih opština na sjeveru države. Ne želim da targetiram, ovom prilikom, nikoga posebno, ali mislim da su nerad, loša namjera, neznanje, a sve zajedno upleteno sa visokim birokratskim pozicijama sa kojih su odluke donošene o sudbini Berana, dominantni uzroci permanentnog uništavanja grada", poručio je on.

Razloge za rapidno smanjenje broja stanovnika, ali i domaćinstava (što je jedno s drugim, nužno, uzročno-posljedično povezano), nije jednostavno determinisati u konačnom.

"Ipak, ako se analiziraju makro parametri dolazimo do zaključaka da, između ostalog, razlozi počivaju i u nedovoljnom prostoru za zapošljavanje lica shodno kvalifikacijama koja posjeduju, da su mogućnosti za napredovanja vrlo skromne, da ima i kolektivne apatije kojoj je teško odrediti uzroke i mnogo čega još", kaže Ćulafić u razgovoru za Portal RTCG.

Ipak, ovaj proces, smatra on, nije nezaustavljiv.

"Dakle, sačekati da se saopšte konačni rezultati popisa, pa sa te početne tačke kreirati strategiju za zaustavljanje negativnih trendova i za oporavak", zaključio je Ćulafić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније