Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

25. 01. 2024. 06:55 >> 06:55
Čitaj mi:

NVO I SINDIKAT SAGLASNI

Naknade za neiskorišćene odmore zloupotreba

Sve više i češće se u medijima čuje da javni funkcioneri, prije svega rukovodioci opština i preduzeća nakon isteka mandata traže ili tuže firme kojima su rukovodili za neiskorišćene godišnje odmore.

Iz Agencije za mirno rješavanje sporova kažu da su u prošloj godini dobili 107 ovakvih zahtjeva. Iz nevladinog sektora i Unije slobodnih sindikata kažu da je posrijedi zloupotreba Zakona o radu, pa traže da se nekako zaustavi ovakva praksa, jer iz budžeta na ovu stavku odlaze milioni godišnje.

Najbolje je biti sam svoj šef. Posebno u Crnoj Gori. Mnogi su direktori godinama radili bez odmora, pa su ih nakon odlaska s funkcije debelo naplatili. I to sve iz džepa građana. Samo prošle godine Agenciji za mirno rješavanje sporova stiglo je 107 predloga za isplatu nekorišćenih godišnjih odmora, za polovinu je zaključen sporazum, ostali će preko suda do više novca. To je, kažu u CDT, pravni nonsens.

"Mi govorimo o ljudima na rukovodećim položajima. S obzirom da među njima ima i predsjednika opština, zašto nijesu iskoristili odmor i ko im je to onemogućio. Suštinski proizilazi da oni sami sebi nisu omogućili korišćenje odmora i da zbog toga ostvaruju nakadu i zaključujemo da je ta naknada bila razlog nekorišćenja odmora", kaže Milena Gvozdenović iz CDT-a.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da tamo gdje izostaje sistem odgovornosti, vlada zloupotreba. Najgore od svega je što oni koji bi trebalo da vode računa o pravima zaposlenih ne poštuju svoja. Ali tako samo izgleda, jer najčešće nepostoji evidencija prisutnosti na poslu.

Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore ističe da insistiraju na odgovornosti i pronalaženju mehanizama gdje će država teretiti sva neodgovorna lica koja su na štetu državnog budžeta zapravo preduzeli radnje.

Zakon je jasan, od 2020. godine ne postoji mogućnost isplate novca u zamjenu za nekorišćene dane odmora. Samo u slučaju prestanka radnog odnosa. No, zakon je propisao i da svi prethodni slučajevi od prije 2020, budu zastarjeli od 8. januara.

"Mi danas trpimo posljedice zbog loših rješenja, kreativnih tumačenja pravila. Ovo govori da smo ranije trebali da razmislimo o rješenjima koja neće omogućiti poslodavcu da prima naknadu po osnovu neiskorišćenog odmora, jer sam sebi nije omogućio da taj odmor iskoristi", kaže Gvozdenović.

"Da se razmotri da se naknada za inokosne organe koji su sebi zaboravili da daju odmor, možda bude ograničeno da nakon prestanka funkcije ne mogu to pravo ostvariti", ističe Mihajlović.

I dok mnogi traže svoja prava nakon odlaska s funkcije, u Opštini Bar je situacija tek paradoksalna. Tamo su pojedini tužili poslodavca, a zatim ostali na radnom mjestu.

O tome su svjedočili iz Demokratske Crne Gore. Dosadašnja praksa pokazala je da za neiskorišćene odmore možete dobiti od 1.000 do 20.000 eura.

Zaključujemo - niko čovjeka ne može nagrditi, ili u crnogorskom slučaju nagraditi, kao šef sam sebe.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније