Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.T. / R.B. ]

22. 01. 2024. 09:45 >> 14:53
10

NOVO ROČIŠTE 26. marta

Odgođeno suđenje Batrićeviću, protest podrške ispred Osnovnog suda

Suđenje istoričaru Bobanu Batrićeviću, zbog stavova iznesenih u kolumni, odgođeno je danas u podgoričkom Osnovnom sudu za 26. mart. Sudija Radenko Bošković, procijenio je da je potrebno vrijeme da se sud upozna sa odbranom Batrićevića, koja ima 30 strana. Uoči današnjeg ročišta, ispred suda je održan protest podrške.

"Ovo suđenje će nastaviti, nije završeno, ja sam iznio svoju odbranu, međutim, izgleda da se ta odbrana nije mogla razumjeti, ili im je bio rječnik težak ili su imali problem sa pravopisom, ali nije postojalo okolnosti da se danas završi suđenje", kazao je Batrićević po izlasku iz suda.

Istakao je da "nema toga boga oca koji će nas natjerati da se ćutimo".

"Nema toga tužilaštva i suda koji će nam začepiti usta. Naša misija je slobodna i demokratska Crna Gora i zemlja ljudi koji se osjećaju slobodno", rekao je istoričar. 

Batrićević je ušao u zgradu suda oko devet sati, a ispraćen je aplauzom, uz povike "Smrt fašizmu".

Građani su ispred suda puštali i antifašističke pjesme kao što su "Bella ciao" i "Aj Karmela" Darka Rundeka.

Na transparentima je pisalo "Prvo su došli po kolumniste", "Pero ti se zlatilo"...

Predsjednik Crnogorske konzervativne partije Boris Lalović se u ime organizatora zahvalio građanima što su došli i poručio da se "danas brani sloboda govora".

Batrićević, dodao je, nije član njihove partije.

"Podržavamo njegovo pravo na mišljenje i izražavanje", rekao je Lalović.

Na protestu su bili predstavnici više nevladinih organizacija, kulturni i društveni radnici.

Grupa nevladinih organizacija zatražila je ranije od Suda za prekršaje da suđenje Batrićeviću bude javno, održano u prostoru u kojem može da stane veliki broj osoba, s obzirom da je veliki broj zainteresovanih organizacija, pojedinaca i diplomatskih zastupnika želi da prisustvuje suđenju.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније