Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ PR centar ]

11. 01. 2024. 13:43 >> 13:48
Čitaj mi:

CeMi

Putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ građani poslali 102 prijave

Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“, od 22. decembra do kraja godine poslali 102 prijave, od kojih se njih 90 odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

CeMI je, u saradnji sa nevladinom organizacijom Juventas i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, kreirao aplikaciju "Zabranjeno pušenje", koja omogućava građanima da prijavljuju slučajeve pušenja u zatvorenim prostorima, u suprotnosti sa Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

„Od momenta kada je aplikacija postala operativna, 22. decembra, pa sve do kraja 2023. godine, zabilježili smo 102 prijave od strane građana iz raznih dijelova zemlje. Najveći broj istih stigao je iz Podgorice (28), dok su Pljevlja (20) i Nikšić (14) takođe zabilježili visok broj prijava“, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su ukazali da su značajne aktivnosti građana zabilježene i u Rožajama (šest), Beranama i Herceg Novom (četiri), Budvi i Tivtu (tri), a po dvije prijave su stigle iz Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Kotora, Plava, Tuzi, Ulcinja i Žabljaka, a po jedna iz Bara i Gusinja.

„Većina prijava, njih 90, odnosila se na ugostiteljske objekte. Pored ugostiteljskih objekata, primili smo i 12 prijava koje su se odnosile na državne organe i organe lokalne samouprave, javna preduzeća i zdravstvene ustanove“, kaže se u saopštenju.

U CeMI-ju smatraju da ovakav odziv pokazuje rastuću svijest građana o štetnosti duvanskog dima i njihovu posvećenost kreiranju zdravijeg životnog okruženja.

„Važnu saradnju u razvoju aplikacije ostvarili smo sa Upravom za inspekcijske poslove, kojoj se prijave građana prosleđuju na dalje postupanje, nakon čega se vrši inspekcijski nadzor i u slučaju kršenja zakona izriču novčane kazne“, naveli su iz CeMI-ja.

Iz te organizacije su pojasnili, da osim opcije za prijavljivanje nepravilnosti, aplikacija nudi i pregled pristiglih prijava, praćenje njihovog statusa, kao i mogućnost detaljnijeg upoznavanja sa zakonskim propisima koji regulišu upotrebu duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima.

„Stoga pozivamo sve građane da preuzmu aplikaciju „Zabranjeno pušenje“ i prijave kršenje zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Vaše učešće su od suštinskog značaja ne samo za preventivno dejstvo aplikacije, već i za usmjeravanje inspekcijskih organa na lokacije gdje se zakon ne poštuje“, poručili su iz CeMI-ja.

Aplikaciju „Zabranjeno pušenje“ možete preuzeti sa Google Play-a putem linka:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wnapp.id1703074095211&hl=en&gl=US

Takođe, aplikacija je dostupna kao veb servis, kojem možete pristupiti putem adresa: https://zabranjenopusenje.me  i   https://disislobodno.me

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније