Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević [ TVCG ]

09. 01. 2024. 20:06 >> 20:16
1
Čitaj mi:

RESTRIKCIJE NEOPHODNE

Kladionice moraju biti 250 metara dalje od škole, ali to se slabo poštuje

Sigurno okruženje za djecu sigurno nijesu kladionice, kojih po posljednjim podacima u Crnoj Gori ima preko hiljadu.

Iako one od škola moraju biti udaljene najmanje 250 metara, mladima je gotovo pa nemoguća misija da na putu do škole ne prođu barem pored jedne.

Dostupnost kladionica utiče na navike, ali i na formiranje ličnosti, upozoravaju sagovornici TVCG. 

Sociolog Andrija Đukanović kaže da su djeca "bombardovana" reklamama koje kladionice nude.

"Tu je basnoslovna zarada preko noći na brz i lak način, nešto čime su djeca okružena i na televiziji i kada izađu ispred. U Podgorici svaka zgrada ima četiri-pet kladionica. To je ono što im se nudi", upozorava on. 

Prema posljednjim podacima Ministarstva finansija u našoj zemlji posluje više od 1.000 kladionica. Samo u Glavnom gradu ih je čak 325 . U podgoričkom naselju Stari aerodrom, u samo tri zgrade nalazi se čak 10 kladionica i automat-klubova.

Očito je da nije ispoštovan propis o udaljenosti između automatklubova i kladionica, kao ni to da takvi objekti ne smiju biti na manje od 250 metara od škole.

Lepa Žunjić iz udruženja Roditelji saglasna je da tim da treba da se postavi pitanje nadležnima da li je ispoštovan zakon u dijelu udaljenosti kladionica od škole.

"O tome moramo voditi računa u narednom periodu. Da li su stvarno sve zakonske procedure ispoštovane pri otvaranju kladionica? To je jedino što kao sistem i država u ovom trenutku možemo", kazala je ona. 

Za razliku od kladionica, Podgorica i dalje čeka zgradu Gradskog pozorišta, a svi kulturni sadržaji organizuju se u KIC-u "Budo Tomović". U sjevernim opštinama situacija je još gora, što, upozoravaju u Udruženju Roditelji, negativno utiče na formiranje ličnosti 

"Tu je porodica, tu su obrazovne institucije, ali tu je i sredina kao faktor u kojem djeca odrastaju. Nije dobro kada pričamo da nemamo kulturnih sadržaja, da nemamo obrazovnih i vannastavnih institucija dovoljno, ali nam ne fali ovih drugih sadržaja koji nijesu dobri za djecu", upozorava Žunjić. 

Zbog djece ili odraslih u kampanji za parlamentarne izbore pominjalo se i zatvaranje kladionica i kazina, pa je sadašnji ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj pregovore o formiranje Vlade uslovio upravo njihovim ukidanjem.

Sagovornici Dnevnika TVCG smatraju da je neka restrikcija neophodna.

"Moglo bi se više povesti računa o mentalnom zdravlju ljudi, jer kladionice sigurno izazivaju i mentalne i emocionalne poremećaje kod ljudi. Moglo bi se razmišljati o nekoj restrikciji u broju kladionica, o udaljenosti od centra.. Da to bude kao u nekim drugim zemljama. Možda na periferiji gradova", predložio je Đukanović. 

No, i tada ostaje mogućnost onlajn klađenja pa je ključ, čini se, u roditeljskom praćenju i usmjeravanju djece ka aktivnostima koje podstiču razvoj, dok će kod odraslih to uvijek biti stvar izbora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније