Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Klix.ba ]

09. 05. 2024. 17:03 >> 17:03
1

ODLUKA DO 13. JUNA

Fajon najavila da će Slovenija priznati Palestinu kao nezavisnu državu

Ministrka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon potvrdila je danas da će ova zemlja pokrenuti proces priznavanja Palestine kao nezavisne države.

Govoreći ispred vlade ove zemlje, Fajon je navela da je u pitanju "nepovratni korak" i da će se u parlament ove države uskoro poslati inicijativa o priznanju nezavisnosti Palestine.

Kako je dalje pojasnila, nakon što vlada pošalje zahtjev u parlament Slovenije kreće rok od mjesec dana da se o ovom pitanju raspravlja. Očekuje se da će do 13. juna odluka biti poznata.

Pored Slovenije, još nekoliko zemalja članica Evropske unije bi trebalo do kraja ovog mjeseca priznati nezavisnost Palestine. Među njima su Španija i Irska.

Od trenutnih država članica EU, Palestinu priznaju Malta, Kipar, Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Švedska.

U UN-u, od 193 države članice, 143 prepoznaju Palestinu kao nezavisnu državu, ali je punopravno članstvo blokirano u više navrata u Vijeću sigurnosti. U svakom glasanju je veto uložila SAD.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније