Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A. Bošković [ Portal RTCG ]

01. 01. 2024. 08:38 >> 08:39
1

LISTA PORTALA RTCG

Deset najljepših priča koje su obilježile godinu za nama

Godinu za nama, pa i pored punih stranica hronike i ratnih dešavanja, obilježile su lijepe priče koje su bile izuzetno čitane i na našem portalu. Svijetli primjeri iskrenosti, požrtvovanja, borbe i ljubavi za životom vraćaju vjeru u bolje sjutra, a tu su i uspjesi pojedinaca koje smo odlučili da budu dio ovog teksta. Ovo je lista najljepših priča koje su se desile u 2023. godini i koje su, sigurni smo, zavrijedile vašu pažnju i poštovanje.

Spašavanje bebe iz Morače

Događaj koji je u martu najviše bio u žiži javnosti - radnici gradskog preduzeća Zelenilo Aldin Ibrahimović i Almir Mujak i poslanik u švedskom parlamentu Adnan Dibrani spasili su bebu iz Morače u Podgorici. U spašavanju je učestvovao i Demaj Spejtim.

Ibrahimović i Mujak obavljali su redovne radne zadatke u blizini Blažovog mosta kada su ugledali da je beba upala u hladnu rijeku. Brzom reakcijom uspjeli su da izvuku dijete na obalu. Dijete je bilo bez svijesti, a Dibrani, koji se zadesio na licu mjesta, uspio je da dječaku istisne vodu iz pluća i vrati ga u život. Hitna pomoć je brzo reagovala i prevezla dječaka u bolnicu. Tri mjeseca kasnije, Dibrani sreo sa svojim novim drugarom, a uslijedila je i fotografija za pamćenje. Sada su Dibrani i mali heroj najbolji prijatelji za cijeli život. 

Novljanka donirala sugrađaninu bubreg

Zorica Drakulić Vidaković, poznata humanitarka iz Herceg Novog donirala je početkom novembra bubreg sugrađaninu Božu Batrićeviću. Batrićević je prethodno 15 godina bio na dijalizi.

Operacija je obavljena u Turskoj. Drakulić Vidaković je poznata kao velika humanitarka u Herceg Novom, a i šire. Godinama pomaže ugrožene porodice i dobitnica je najvećeg priznanja Oktobarske nagrade u Herceg Novom.

Lijek Trikafta stigao u Crnu Goru

Lijek Trikafta, koji se koristi u terapiji cistične fibroze, stigao je početkom marta u Crnu Goru. Prethodno su porodice pacijenata koji boluju od cistične fibroze organizovali proteste, a pokrenuta je i kampanja. Lijek je ubrzo nakon reakcija stigao u skladište Montefarma.

Beranka na listi BBC listi najuticajnijih žena

Aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom Marijeta Mojašević iz Berana našla se na BBC listi najuticajnijih žena svijeta.

Mojašević je dugogodišnja savjetnica za mlade i aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom. Već duže vrijeme vodi radionice pod nazivom "Život sa invaliditetom", gdje se oslanja na sopstvena iskustva kako bi pomogla u borbi protiv predrasuda. Takođe je i ambasador One Neurologi, inicijative koja ima za cilj da neurološka stanja učini globalnim prioritetom javnog zdravlja.

Crnogorska ekspedicija osvojila Monblan

Ekspedicija iz Crne Gore: Dragan Tanjević, Danilo Vešović, Rajko Brajović i Luka Vukašinović uspješno je krajem avgusta izvela uspon na najviši vrh Francuske - Monblan, koji se nalazi na 4.809 metara nadmorske visine.

Završni uspon trajao je tri sata i 15 minuta. Uspon na Monblan najviši vrh Zapadne Evrope, koji se proteže kroz Francusku, Italiju i Švajcarsku, jedan je od najopasnijih na svijetu.

Američki Forbs odao priznanje crnogorskoj sopranistkinji 

Crnogorska sopranistkinja Tamara Rađenović dio je liste prestižnog američkog magazina Forbs “30 Under 30 Europe”, koja okuplja 30 perspektivnih ličnosti raznih profesija na Starom kontinentu u 2023. godini.

Rađenović je mjesto na ovoj listi zaslužila u kategoriji “Umjetnost i kultura”. U objašnjenju odluke, uredništvo Forbsa je poručilo da pojedinci koji su našli mjesto na ovoj listi kreiraju budućnost umjetnosti i kulture.

Miloš Karadaglić osnovao fondaciju 

Proslavljeni svjetski umjetnik i virtouz klasične gitare Miloš Karadaglić ostvari je dugogodišnji san - osnovao je fondaciju koja će pomagati mlade umjetnike. 

Karadaglićeva fondacija dodjeljivaće stipendije za bilo koji umjetnički i kreativni talenat. Dvije podrazumijevaju finansijsku podršku u iznosu od po 10 hiljada eura.

"Kupačica" stigla u Berane

Nesvakidašnji oglasmogao se vidjeti na društvenim mrežama u maju - menadžment Hotela "Berane" i Udruženje građana "Beranda" tragali su za novosadskom atletičarkom Olgom Kalivodom. Olga je davne 1962. godine bila model za poznatu skulpturu "Kupačice" koja je krasila beranski hotel. 

Kalivoda, koja je bila model, tada je bila članica Atletskog kluba "Vojvodina". Priča o gostoprimstvu u gradu pored Lima obišla je region. Beranci su uspjeli da pronađu Olgu, a tokom ljeta su je i ugostili u hotelu. Poznati beranski fotograf Adem Ado Softić, koji je i bio jedan od pokretača inicijative da se Olga pronađe, fotografisao je svoju gošću na obali Lima. 

Milica Radulović - žena hrabrosti iz Nikšića

Žena hrabrost 2023. godine je definitivno Milica Radulović iz Nikšića koja se bori sa rijetkim karcinomom. Gubitak kose zbog hemoterapije podstakao je ovu divnu ženu na mali biznis - izradu kapa i turbana. Ova 43-godišnja majka četvoro djece raduje se malim stvarima, a o njenoj životnoj priči pisali su brojni mediji. 

Dječak Feđa Alković ujedinio Crnu Goru

Dječak Feđa Alković ujedinio je Crnu Goru. Zahvaljujući dobrim ljudima, dobio je šansu da se liječi u Americi i četvrti put pobijedi opaku bolest sa kojom se bori od treće godine. 

Feđa je heroj svoje porodice, ali i crnogorski super heroj. I ne samo zato što je četiri bitke izvojevao, već i zato što je uspio ono što je rijetko kome pošlo za rukom, da ujedini građane Crne Gore i pokaže da imamo zajednički cilj. Feđa je pokazao da je ljubav jača od svih podjela. Njegova najveća podrška su brat Bodin, sestra Ines, tata i mama koji ga neumorno bodre tokom svake iscrpljujuće borbe. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније