Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac, TVCG

15. 12. 2023. 07:26 >> 07:26
1
Čitaj mi:

OPŠTINA BERANE

Dva miliona iz državne kase nedovoljno za projekte

Opština Berane nezadovoljna je kapitalnim budžetom i iznosom koja je Vlada opredijelila za taj grad. Lokalna uprava fokusirana je na devet projekata vrijednih sedam miliona eura. Dva miliona iz državne kase nijesu dovoljna da se realizuju planirani poslovi na vodovodnoj, kanalizacionoj i saobraćajnoj mreži.

"Ni dovoljno novca ni valjane raspodjele". To je konstatacija gradske vlasti u Beranama koja je predviđala da realizuje devet projekata i uloži sedam miliona eura.

No plan je pao u vodu nakon saznanja da će vlada za kapitalna ulaganja u toj opštini opredijeliti svega dva miliona.

"Neko taksativno preloženje svih tih projekata pokazuje da to čak nisu bila ni ta dva miliona eura nego na nivou od milion šesto hiljada, jer veliki broj projekata ostaje potpuno netretiran od strane budžeta", kazao je potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić.

Tako Berane ostaje u deficitu za narednu godinu i sa nezadovoljstvom zbog smanjenog budžeta.

"Mislim da Berane kao grad ima mnogo propuštenih godina kada je infrastrukturni razvoj u pitanju a taj infrastrukturni razvoj se odražava i na sveukupan ekonomski razvoj. Posljedice svega toga su velike, a najnegativnija posljedica je masovno iseljavanje iz Berana. Mislim da Opština Berane s obzirom na napor koji ulaže u izradu projektno-tehničke dokumentacije čini svoj maksimum kako bi stvorila pretpostavke da bilo koja centralna vlast u Opštini Berane prepozna najiskrenijeg, najdobronamjernijeg i najkredibilnijeg partnera", kazao je Ćulafić.

Za grad je važna vodovodna i kanalizaciona mreža, putna infrastruktura. No bez očekivanog novca ne može se krenuti u posao.

"Mi smo već u proceduri za izradu jedne velike parking garaže u Beranama. Pronađena je i lokacija, međutim tenderski postupak, raspisivanje konkursa za idejno i glavno rješenje nije baš jednostavan i brz proces. Što se tiče igrališta izvodi se jedan veliki projekat rekonstrukcije igrališta u seoskim područjima. Da biste otvorili neki proizvodni pogon na šta se najviše građani fokusiraju, taj proces nije jednostavan, čak, vjerovali ili ne, ni planska dokumentacija ne dozvoljava neku veliku aktivnost u tom smjeru, tako da Opština Berane mora da pođe i od rješavanja tog problema na temeljan način. Stvaramo administrativne pretpostavke za izgradnju nekih većih proizvodnih ili prodajnih pogona koji bi evemtualno otvorili neka dodatna radna mjesta", kazao je Ćulafić.

Grad u kojem je stopa nezaposlenosti od 47,55% u ovom trenutku najveća je u jednoj lokalnoj zajednici u Crnoj Gori. Zato raspodjela budžeta treba da bude izbalansirana i razvojna.

"Za 2023. godinu nije bio predat argumentovam kapitalni budžet i to je bila loša osnova za dalji rad. Mi smo onda uspjeli da, nakon tranzicije lokalne vlasti, da za šest mjeseci pripremimo kapitalni budžet sa devet infrastrukturnih projekata i predračunska vrijednost svh tih devet projekata jeste sedam miliona eura. Ono što je vrlo značajno i sa čim se možemo pohvaliti je da su projekti rađeni u skladu sa pravilima struke, standardima, propisima, tako da smatram da ne postoji ni jedan jedini razlog da svi ti projekti, ne moraju biti svi, ali najveći broj njih, ne bude podržan od strane Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore. Apelujem na Ministarstvo finansija da pokaže dobru namjeru i pozitivan trend prema Beranama da zajedno razmotrimo mogućnosti da se ti projekti nađu u Kapitalnom budžetu jer smatram da su to vrlo kvalitetni projekti i da ne treba za njih previše izdvajanja. Kako smo uvjereni od strane premijera - novac nije problem pa očekujem da Vlada Crne Gore bude potpuno benevolentna, potpuno na raspolaganje Opštini Berane a opština će, svakako biti u mnogo većoj mjeri na raspolaganju vladi kako bi se i taj problem polako prevazilazio. Međutim, kao što sam kazao, građani sa punim pravom postaju nestrpljivi, nezadovoljni. Opština Berane šalje ove apele za saradnju jer Berane više nema vremena da čeka", kazao je potpredsjednik Opštine Berane .

Čekanje bi se možda moglo isplatiti jer je Nik Đeljošaj, potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku, za TVCG kazao da su spremni da obezbijede dodatna sredstva za realizaciju projekata u infrastrukturi, razvoju i investiranju. S obzirom na to da Berane ima spremnu projektnu dokumentaciju, ima i razloga da vjeruje u još jednu šansu."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније