Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ТВЦГ [ R.B. ]

14. 11. 2023. 12:31 >> 19:39

KONTROLA VAŽNA

Dijabetes tip 1 sve češći u Crnoj Gori

Procjena je da u Crnoj Gori ima oko 60.000 dijabetičara. Gostujući u Jutarnjem programu, endokrinolog Aleksandar Đogo ukazao je na činjenicu da na jednog otkrivenog postoji i jedan neotkriveni dijabetičar, stoga ističe važnost kontrole i vođenja zdravog stila života.

"Ukoliko uzmemo u obzir da je diabetes posljedica takozvanog nezdravog načina života, treba tome i da pridružimo činjenicu da je u porastu i dijabetes tip 1, koji se odnosi na imunološki status organizma i koji ne zavisi toliko od stilova života, a u našoj zemlji se i on nalazi u jednom skokovitom porastu", istakao je dr Đogo.

Doktor Dragan Likić ukazao je da se broj dijagnostikovanog dijabetesa na godišnjem nivou kreće od preko 2.000 do preko 3.000 novoboljelih osoba.

Prema registru šećerne bolesti, u Crnoj Gori najčešći je tip dijabetesa 2.

"I upravo faktori rizika iz evidencija ukazuju podatak da 80 odsto oboljelih osoba ima povećanu tjelesnu težinu, a 40 odsto je fizički neaktivno. Znači dva ključa koji otključavaju vrata obolijevanja sprječavaju uspješnu prevenciju - i prediabetesa svih poremećaja metabolizma glukoze kao i dijabetesa tipa 2, koji možemo uspješno prevenirati u 80 odsto slučajeva", istakao je dr Likić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније